Újabb fajjal bővült a Tisza-tó fészkelő madárfaunája

Pásztorgém
Fotó: Borza Sándor

A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai májusban végzik a költő gém fajok felmérését a térségben található vizes élőhelyeken. Mivel ezek a területek általában nehezen megközelíthetőek és átláthatatlanok, ezért a szakemberek légi felméréseket alkalmaznak a fészkek helyének és számának minél pontosabb meghatározására – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján.

A Tisza-tavon is megtörtént ez a felmérés, amely során sikerült lencsevégre kapni két kotló pásztorgémet a Valki-medencében található gémtelepen. A pásztorgémek egy kis kócsag, bakcsó, szürke gém és üstökösgém által alkotott kolóniában telepedtek meg. Ez az első bizonyított költési adata a fajnak a területen.

Fotó: Borza Sándor

A pásztorgém megfigyelések jelentősen gyarapodtak az elmúlt évtizedben és pár évvel ezelőtt sikerült bizonyítani az első költését is hazánkban (Hortobágy). Mára már rendszeres, de szórványos fészkelő a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, illetve országszerte is.

A pásztorgém védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

TiszTa-tó Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnmegelőzési szakemberek folytatják a TiszTa-tó bűnmegelőzési programot a Tisza-tó környékén. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai Tiszafüreden, Tiszaszőlősön és Abádszalókon folytatták

Tovább »

Bemutatkozó mise a Vártemplomban

Vasárnap tartotta bemutatkozó miséjét a szolnoki vártemplomban Gáspár István atya. A megyeszékhely új katolikus plébánosa augusztus 1-jével érkezett a városba. Mint ismert, Gáspár István atya

Tovább »