Nélkülünk nem létezhet Közép-Európa!

Fotó: CSI

Az európai történelem egyik szégyenfoltja a Trianoni békeszerződés – mondta Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere az Összetartozás napi megemlékezésen. A száz esztendővel ezelőtti békediktátumról csütörtökön délelelőtt emlékeztek meg a megyeszékhely lakói.

Elküldte videóüzenetét a szolnokiaknak a város díszpolgára, a sepsiszentgyörgyi Diószegi László is, melyet levetítettek az ünnepségen.

– Hogyan is lehetne megmagyarázni azt, amikor a nagyhatalmi arrogancia minden észérvet és igazságot a szemétkosárba dobva egy mozdulattal el akarja törölni egy nemzet történelmét? – mondta a polgármester, aki egy szomorú párhuzamra is felhívta a figyelmet.

– Sokadrangú félként tárgyaltak nemzetünk küldöttségével, s tulajdonképpen örülhetünk, hogy területrablás lázában égve egyáltalán maradt valami az ezeréves államból. Persze a világ mit sem változott, a nagyhatalom, az Európai Unió bizony hasonló szellemben egyeztet és tárgyal ma is azokkal az államokkal, akik a saját utukat akarják járni. Ilyenkor most sem számítanak a tények, az sem gond, ha hazug vádakat fogalmaznak meg.

A város polgármestere kiemelte: a magyar nemzet nem csupán megmaradt, hanem egyre erősebbé válva ma is a Kárpát-medence legnagyobb népcsoportját alkotja. Ez pedig erőt kell, hogy adjon.

– Száz évnyi keserűség után szomorúan tekinthetünk körbe, a régi magyar városokban kisebbségbe szorult az őshonos magyar, ha egyáltalán maradt belőle valamennyi. Sok helyen már csak az épületek emlékeztetnek egy régen volt virágzó országra. De ennek erőt is kell adnia, mivel a magyarok, ha kevesebben, kisebb arányban is, de megmaradtak őseik földjén, s büszkén hirdetik: mi ide tartozunk, nélkülünk nem létezhet Közép-Európa, a Kárpát-medence legnagyobb nemzete továbbra is a magyar!

Ezt követően a Tiszai hajósok terén álló Országzászló mellett felavatták Pogány Gábor Benő Munkácsi-díjas szobrászművész emléktábláját, melyet a békediktátum százéves évfordulójának tiszteletére készített a művész.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Újra szól a fűzfa-lantunk

Végre ismét színpadra állhattak a Szolnoki Szigligeti Színház művészei. A koronavírus-járvány idején legfeljebb online előadások keretében, virtuálisan találkozhattak közönségükkel, most azonban könnyed nyári estre várták

Tovább »