Közös értékünk a tiszavirág

Június közepén vagy második felében, kellemes nyári estéken egy különleges, 8-12 cm hosszú rovar népesíti be néhány órára a Tisza szolnoki szakaszát. Ez a tiszavirág (Palingenia longicauda).

Hazánk egyik védett rovarfaja a tiszavirág, mely csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján (Körös) található meg. Ezen nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a tiszavirágzás. A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, így mára Európából szinte teljesen el is tűntek. Ezért kiemelten fontos hatékonyan fellépni azért, hogy hazánk tiszai szakaszán továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj.

VÉDETT!
Magyarországon a tiszavirág 1993 óta védett, a jogszabályi védelem az élőhelyére és minden alakjára kiterjed. Természetvédelmi értéke 10.000 Ft. A védett rovarok elpusztítója szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Felelnie kell annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval belehajt és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

A cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos megfigyelést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.

Fotó: archív/illusztráció

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights