Felújították a tiszavárkonyi alkotótelepet

Fotó: CSI

A közelmúltban befejeződött a tiszavárkonyi Népművészeti Alkotótelep alkotóházának a 2016-os óévről a 2017-es újesztendőre virradóra leégett tetőszerkezetének újjáépítése. A hamvába holt kulturális bázis felélesztése adományokból, pályázati támogatásokból még az évben megkezdődött. Az épület rekonstrukciójához szükséges fedezet egy része, 22,5 millió forint 2018-ban állt rendelkezésre. Ekkor indult meg a felújítás első üteme.

Mint arról Kenyeres Sándorné, az alkotótelepet gondozó Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón beszámolt, a munkálatok elkezdését hátráltatta a két évvel ezelőtti ingatlan-vásárlási, -felújítási konjunktura, mikoris az építőanyagok ára igen magasan állt, és kivitelezőket sem lehetett találni a munkára: – Végül tavaly augusztusban rátaláltunk a törökszentmiklósi Zsindely Kft-re, amely nekikezdett a tető nagyjavításához. Az első ütemmel, a tető felújításával végeztünk. A második ütem a nyílászárók cseréje, a padozat felújítása és a vizesblokk helyreállítása lesz, míg a harmadikban az épületgépészeti munkák valósulnak meg. Amennyiben további pályázati forrásokat találunk, és az újabb adománygyűjtési akciónk is sikerrel jár, úgy várhatóan három év múlva megkapjuk a lakhatósági és használatba vételi engedélyeket – mondta az elnök asszony. Aki hozzátette, dr. Kállai Mária javaslatára az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégen egy 8 millió forintos támogatást adott a kivitelezésre.

Nagy népszerűségnek örvendett a tiszavárkonyi alkotótelep. Az 1980-as évek közepétől 2017-ig rendszeresek voltak itt a kézműves foglalkozások, játszóházak, művészeti táborok, táncházak, családi és nagyobb közösségi rendezvények. E tevékenységek sorát szakította meg a három és fél évvel ezelőtti tűzeset.

– Megállapítottuk, hogy még egy telet már nem bírna ki a megrongálódott és az idő által vásott tetőszerkezet – foglalta össze a máig elvégzett kivitelezési munkákat Bíró Rezső, a Zsindely Kft. ügyvezetője. – Felvergődtünk a tetőmaradványra, ahol kétméteres cserje-, paraj- és gyomrengeteg látványa fogadott bennünket. A megrendelő nem a régi nádtetős megoldást igényelte, ezért cserepes lett az épület. Ezen kívül minden homlokzati elem, beleértve a tornácot, a korábbi népi motívumokat kapta. Ezek elkészítését a kapott fotók alapján építettük meg – számolt be munkájukról a kivitelező ügyvezető.

– A szandaszőlősi iskola igazgatójaként volt szerencsém több alkalommal is diákjainkkal együtt itt tölteni hasznosan a szabadidőnket, a várkonyi alkotótelep néptánctáborában – mesélt múltbéli élményeiről is dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő. – Ezért is volt több mint szomorú, amikor megtudtuk, leégett az alkotóház. Az elnök asszonyhoz csatlakozva ezúton is összefogásra, újabb adománygyűjtésre ajánlom a létesítmény-felújítási projektet, hogy a régi-új alkotótelepen is legyenek majdan emlékezetes, „tiszta forrásból” építkező táborok, rendezvények – tette hozzá az országgyűlési képviselő. Dr. Kállai Mária arról is beszámolt, hogy a közelmúltban az Emberi Erőforrások Minisztériumától közel 100 millió forintos kulturális támogatást sikerült a térségbe hozni. Általa lesz megrendezve a hagyományos Örökség Fesztivál, jelenik meg az Eső folyóirat, ebből is gazdálkodhat a Szigligeti Színház drámapedagógiai programja és a Szimfonikus Zenekarnak is ebből jut forrás.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest