Tisza-tó: egy nap alatt három kerékpároshíd dinamikus próbaterhelése zárult sikeresen – képgaléria

Kép: magyarepitok.hu

A tó körül hamarosan teljes hosszon teljesen biztonságosan lehet kerékpározni, a munkálatokat a Hódút végzi.

Egy 6,5 kilométere kerékpárút-szakasz építkezésének látványos részéhez ért el a Hódút Kft. A Tisza-tó körüli biciklis úthálózat részeként építik meg az utolsó 6,5 kilométeres szakaszt Poroszló és Tiszafüred között, melyen több híd is épül. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában elkészülő projektben három átkelőt pénteken teszteltek:

  • egy 308 méteres hidat az Eger-patak fölött,
  • egy 86,3 méteres hidat a Szomorka-patak fölött
  • és egy Tisza-hidat, a meglévő közúti és vasúti híd mellett 280 méter hosszban (ennek a hídnak különösen látványos, 350 tonnás, íves acélszerlezete van).
Kép: magyarepitok.hu

Emellett az öblítőcsatorna fölött is épül egy rövid műtárgy, azonban annak a mérete kisebb annál, hogy próbaterhelésre legyen szüksége.

A tavat a projekt befejeztével kétféle módon is biztonságosan lehet megkerülni: a rövidebb kör 70 kilométeren, míg a hosszabb 95 kilométeren kerüli meg a tavat, a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva.

Aktív Magyarország/Facebook

A Hódút csapata futott végig a hidakon

A dinamikus terhelés célja az volt, hogy kielemezzék, hogyan viselkedik a híd szerkezete a gyalogosok keltette rezgések hatására. Ennek érdekében különböző számú gyalogos csoportok (1 fő – 10 fő – 25 fő – 50 fő) egyre gyorsuló sebességű mozgása alatt mérték a hidak viselkedését.

Kép: magyarepitok.hu

A szükséges 60 főt a Hódút Kft. saját műszaki csapata adta, így a kivitelező személyesen győződhetett meg arról, hogy milyen strapabíró szerkezetet épített. A méréseket a BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hidak és Szerkezetek Tanszéke végezte. Az adatok kiértékelése várhatóan egy héten belül megtörténik.

Kép: magyarepitok.hu

Június közepétől már a kerékpárosok használhatják mindhárom hidat

A statikus próbaterhelésre a hétvégén és az elkövetkező héten kerül majd sor. Ebben az esetben azt vizsgálják majd a szakemberek, hogy teher elhelyezésekor a híd teherbírása, alakváltozása ugyan úgy alakul-e, mint ahogy a tervező azt előre kiszámolta. Ez garantálja a híd biztonságos üzemeltetését.

Kép: magyarepitok.hu

A Hódút a következő héten az utolsó simításokat, végső esztétikai munkákat végzi a beruházásnál. A műszaki átadás-átvételi eljárás folyamatban van, ezek után kezdődhet a forgalomba helyezés. A kerékpárosok várhatóan a turistaszezon kezdetétől, június közepétől vehetik birtokba a kerékpárutat.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Újra szól a fűzfa-lantunk

Végre ismét színpadra állhattak a Szolnoki Szigligeti Színház művészei. A koronavírus-járvány idején legfeljebb online előadások keretében, virtuálisan találkozhattak közönségükkel, most azonban könnyed nyári estre várták

Tovább »