Megbukott a járványügyi stratégia Svédországban, most tízezer egészségügyi dolgozót alkalmaznának határozatlan ideig

Kép: Mandiner

A svéd egészségügyi miniszter a napokban ismerte el, hogy országa járványügyi stratégiája kudarcot vallott.

„Svédország mintegy tízezer egészségügyi dolgozót, köztük segédápolókat, idősgondozókat készül alkalmazni meghatározatlan időre szóló munkaszerződéssel, hogy megoldják az idősekről való gondoskodás terén tapasztalható nehézségeket a jelenlegi koronavírus-válság közepette” – jelentették be szerdán Stockholmban.

Ez a döntés egy megállapodás keretében született, amelyet a szociáldemokrata vezetésű kormány kötött a legnagyobb svéd szakszervezeti szövetséggel, a Kommunallal és a városi önkormányzatokkal. Lena Hallengren egészségügyi miniszter egy sajtóértekezleten elismerte, hogy az idősek védelméről a kormány nem tudott megfelelő mértékben gondoskodni, az őket ellátó egészségügyi személyzet körében is súlyos hiányosságok vannak.

A miniszter néhány nappal ezelőtt nem tagadta, hogy a koronavírus-járvány kezelésében a kezdetektől fogva különutas Svédország kudarcot vallott a kizárólag az idősek védelmezésére koncentráló járványügyi stratégia. Svédországban eddig mintegy 3400 halálos áldozatot szedett a járvány, ésbár a nyájimmunitás elérését célul kitűző svéd intézkedések a 70 év fölötti lakosok védelmét tűzték ki célul, az április végéig a COVID-19 betegségben elhunytak 90 százaléka 70 év fölötti volt, ezeknek több mint a fele idősotthonokban halt meg

Ennek a felismerése nagy vitát kavart a társadalomban, és sokan a bajok gyökerét az időseket ellátó egészségügyi személyzet megoldatlan helyzetében látják. Ez utóbbiak között már-már „lázadás” tört ki amiatt, hogy nem kapnak megfelelő védőeszközöket munkájuk során. A Kommunal felhívta a figyelmet e személyzet rendkívül ingatag munkaügyi helyzetére is.

Legtöbbjük szakképzetlen dolgozó, rövid lejáratú munkaszerződéssel vagy órabérért alkalmazzák őket, huszonhárom százalékuk eleve ideiglenesen tölti be munkakörét. Emiatt megélhetésük roppant bizonytalan. Ennek az áldatlan állapotnak az orvoslására született meg a mostani megállapodás, a kormány ezen kívül 2,2 milliárd koronát (208 millió eurót) fordít arra, hogy ezek az egészségügyi dolgozók megfelelő képzést is kapjanak munkahelyükön.

Áprilisban készült nyitóképünkön az látható, amint békésen, szájmaszk nélkül üldögélnek az emberek egy stockholmi parkban.

Mandiner

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Két baleset volt pénteken Szolnokon

Közlekedési balesetek történtek pénteken Szolnok belterületén. Segédmotorral és kerékpárral közlekedők szenvedtek könnyű sérüléseket – számol be honlapján a megyei rendőr-főkapitányság. Egy 25 éves férfi végzett

Tovább »

A magyar hősök emlékünnepe

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Karcag Város Önkormányzata képviseletében Gyurcsek

Tovább »