Három oltóanyag kísérlet van folyamatban, melyek eredményei rendkívül biztatóak

Illusztráció. (Kép: hirado.hu)

Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada, 462 fő igényel kórházi kezelést, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az adatokat Gál Kristóf az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A honvédség segítő kezet nyújt a munkanélkülieknek

A Magyar Honvédség, mint az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója a speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével vesz részt a kormány gazdaságvédelmi programjában, a munkahelyteremtésben – közölte Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese.

Németh Szilárd szólt arról is, hogy a határvédelmi, járőrözési, őrzés-védelmi feladatokon túl a Magyar Honvédség egyedülálló biológiai mentesítő képességével már több mint 990 idősotthon fertőtlenítését és vírusmentesítését hajtotta végre.

Abban, hogy Magyarország megnyerte a vírussal szembeni védekezés első szakaszát, kiemelkedő és nélkülözhetetlen szerepe volt a Magyar Honvédségnek is – szögezte le az államtitkár.

A járványügyi védekezés második szakaszában azokat az élet újraindításához szükséges lépéseket is meg kell tennünk, melyek a munkahelyek megteremtéséhez szükségesek – tette hozzá.

Kiemelte: a honvédség segítő kezet nyújt azoknak, akik a járvány következtében vesztették el munkahelyüket.

Speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálatra várják őket. A jelentkezőknek bejáró katonaként a lakóhelyükhöz legközelebb elhelyezkedő létesítményben hat hónapig kell kiképzést végezniük.

Térítésmentes étkezés, ruhaellátás és utazási támogatás is jár a kiképzés alatt. Ezt követően az önkéntes tartalékosok minden további nélkül visszatérhetnek a civil életükhöz, munkahelyükhöz, míg az arra vágyóknak további képzést és elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak a honvédségnél – emelte ki.

Három oltóanyag kísérlet eredményei biztatóak

Újabban Magyarországban is elérhető egy 2014-ben Japánban törzskönyvezett gyógyszer, mely a súlyos betegek esetében nyújthat segítséget azzal, hogy felgyorsítja a betegség lefolyását – közölte Szlávik János infektológus, ugyanakkor kiemelte, a gyógyszer hátránya, hogy nagy mennyiségben kell beadni a betegeknek.

Jelenleg három olyan oltóanyagkísérlet van, melyeknek eredményei rendkívül biztatóak,

és valószínűleg ezek közül fog kikerülni a későbbi hatékony vakcina – hangsúlyozta.

Hozzátette: óvatosnak kell maradniuk, mert volt már rá példa a történelemben, hogy elsiették az oltóanyag kísérleteket, ami miatt a kész vakcinával rontottak a betegek állapotán.

További öt határátkelőn lehet áthaladni

A határátkelőhelyeken mindenhol kiegyensúlyozott és nyugodt a forgalom. A tegnapi döntés következtében ma már további öt román-magyar átkelőhelyeken lehet áthaladni – mondta Lakatos Tibor rendőr ezredes, az ügyeleti központ vezetője.

Kiemelte: már 1230-an regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra, az aktív felhasználók száma 948.

hirado.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest