„A videojáték a hobbi, az e-sport pedig az élsportja”

2019.05.20.        Biró Balázs, a Magyar E-sport Szövetség elnöke.         Fotó: Móricz-Sabján Simon

Bíró Balázs, a Magyar E-sport Szövetség elnöke szerint az egyre népszerűbb versenyszerű videojátékok iránti figyelmet fokozta, hogy a járványhelyzetben rengetegen szorultak a négy fal közé és a sportesemények elmaradása miatt az online térben lehetett csak vetélkedni egymással.

Az M4 Sport megkeresésére Bíró elárulta, az e-játékok közkedveltsége részben a szórakoztató formájából adódik, de ugyanúgy fontos a sportból jól ismert versenyszellem.

A visszatérő kérdésre, hogy mennyire sorolható az elektronikus sport a hagyományos sportok közé, amelyekről elsőként az jut eszünkbe, hogy a test igénybevételével jár, három szakterülethez köthető kapcsolatot is említett.

„Az egyik a szellemi sportok világa, mint a sakk vagy a go, ahol elsősorban a szellemi tevékenység a mérvadó, a logikus gondolkodás, a problémamegoldó készség az, ami dominál. Ott vannak a technikai sportok, ahol hasonlóan az ember-gép kapcsolatában teljesedik ki a küzdelem. A harmadik terület a precíziós sportok, a lövészet vagy az íjászat” – hívta fel a figyelmet több elismert sporttal való hasonlóságra.

Így akárcsak a hagyományos sportoknál, különböző sportágakat különböztethetünk meg, úgy mint akció e-sportok, stratégiai jellegű játékok, sportszimulációs játékok – tette hozzá.

Utóbbiak hatása egyébként abban is tetten érhető, hogy a játékosok megismerik a sportok szabályait és a taktikai megközelítést is elősegíti, azaz közelebb hozhatják a sporthoz a nézőket.

„A videojáték lenne a hobbi, vagy szabadidősport, az e-sport pedig az élsportja” – mutatott rá, hogy az éljátékosok, akik nagyon magas pénzdíjakért ragadnak konzolt,  már komoly edzéstervvel és annak részeként testmozgással fejlesztik a képességeiket.

A hétvégén az UEFA elő ízben rendezte meg e-futball Európa-bajnokságot, és a Forma–1 virtuális futamai a monacói szimulációjával folytatódtak, az ilyen események közvetítéseit amúgy is rengetegen követik világszerte, Bíró szerint a pandémiás időszak pedig csak még inkább rájuk irányította a figyelmet.

hirado.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Újra szól a fűzfa-lantunk

Végre ismét színpadra állhattak a Szolnoki Szigligeti Színház művészei. A koronavírus-járvány idején legfeljebb online előadások keretében, virtuálisan találkozhattak közönségükkel, most azonban könnyed nyári estre várták

Tovább »