A reményt sugallva készülnek az Összetartozás Napjára hazai és a határon túli művészek – videó

Illusztráció. (Kép: hirado.hu)

A trianoni békediktátum 100. évfordulójához közeledve egyre többen fogalmazzák meg gondolataikat a nemzeti összetartozásról. Eg yhajdú-bihari településen szobrot állítottak, Koltay Gábor filmrendező különleges műsorral készül, a Dunán pedig filmbemutató lesz június 4-én – hangzott el az M1 Híradójában.

Az utolsó simításokat végzik azon az emlékművön, amivel a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékeznek a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban. A szobor egy mezőgazdasági családi vállalkozás telephelyén áll majd, de bárki mehet majd oda emlékezni.

„Ez a borzasztó szétszakítás, minden családban van valami fájdalom. Az én nagyanyám kolozsvári székely asszony. Én a környékemen, itt az Alföldön nem is ismerek olyan családot, holott én kun vagyok, karcagi, akinek ne lenne székely vagy felvidéki őse. Ez mindenkit érint, még az unokámat is a mai korban. Egyek vagyunk, csak bizonyos erők szétszakítottak bennünket” – fejtette ki Győrfi Lajos szobrászművész.

Sopronban szabadtéri fotókiállítással emlékeznek.

Az alkotó azokat a településeket mutatja be, amelyek egykor Magyarországhoz tartoztak – közölte az M1.

„Kedves barátaim a Gyimesekben, s Erdélyben mindenütt vannak. Ezek inspiráltak engem arra, hogy ezeket a képeket ne csak én lássam, hanem lássák az emberek is, azok, akik esetleg nem jutottak el odáig, és kóstoljanak bele Erdélybe” – mondta Sélley Attila, fotográfus, fafaragó. A művész elmondta, foglalkoztatta a Házsongárdi temető, Wass Albert vagy éppen Kós Károly.

És van, aki dallal üzen. A Fonográf együttes Jöjj kedvesem című dalával üzennek a hazai és határon túli színházak vezetői, színművészei és a dévai Kolostori Kölyökszínház. A videó minden magyar összetartozását jelképezi.

„Adta magát a Jöjj kedvesem című dal, Tolcsvay László és Bródy János szerzeménye, hiszen ők ezt annak idején megírták a 70-es években. Akkor ők azt gondolták idehaza, hogy egy szerelmes dalt írnak, de abban a pillanatban, amint kimentek a határon túlra, a Kárpát-medence magyar lakta területeire, egészen más fogadtatása volt ennek a dalnak. Úgy vette a közönség, minthogyha ez az összetartozást jelképezné. Tehát nem két szerelmes emberről szólna, hanem egy anyaországról és a határon túli elcsatolt területekről” –  fogalmazott a Jászai Mari-díjas színész, Sáfár Mónika.

Az összetartozás napjára különleges műsorral – versekkel, történetekkel – készül a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a gazdagréti Szent Angyalok plébánia is. A járvány miatt egy üres templomban tartják meg a műsort, de a média segítségével több ezer emberhez jut majd el az üzenet az Összetartozás Napján.

„A reményt szeretnénk sugallni, nem a fájdalmat akarjuk csupán kifejezni, természetesen 100 éve velünk él, de ha a ‘kilencszázhúsz utáni generációkra gondolunk, akik 15 év alatt a közepesen fejlett európai országok élvonalába emelték ezt a szakadékba taszított országot, akkor nekünk, kései utódoknak ez hitet és reményt kelljen hogy sugározzon, erőt kell adjon” – jelentette ki Koltay Gábor, filmrendező.

Készül a közmédia is. Az évfordulón, június 4-én történelmi drámát mutat be a Duna.

Az alkotás azt a nagyhatású beszédet dolgozza fel, amelyet Apponyi Albert gróf a magyar küldöttség vezetőjeként, 1920 januárjában mondott el a párizsi békekonferencián. A Rátóti Zoltán főszereplésével készült A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című film csütörtökön, 20 óra 15 perckor kezdődik a Dunán.

hirado.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Újra szól a fűzfa-lantunk

Végre ismét színpadra állhattak a Szolnoki Szigligeti Színház művészei. A koronavírus-járvány idején legfeljebb online előadások keretében, virtuálisan találkozhattak közönségükkel, most azonban könnyed nyári estre várták

Tovább »