Raklapvásárlás gazdaságosan – Mire figyeljünk oda?

A raklapvásárlás bár elsőre egyszerű dolognak tűnhet, valójában könnyű elveszni a raklapok sűrűjében, ezért érdemes előtte utána nézni, hogy ki tudjuk választani a legmegfelelőbb típust magunknak vagy cégünk számára. A raklapok létrejötte teljesen átírta a szállítmányozás folyamatát. A régebben több különböző méretben gyártott raklapok komoly problémát okoztak a fuvarozás és teherszállítás terén, hiszen a számos különböző méret miatt folyamatosan próbálgatni kellett, hogyan lesz optimális a raklapok elhelyezkedése és tárolása. Az európai vasút szövetség kezdeményezésére létrehozták a szabvány EUR raklap méreteket, amivel kiküszöbölték a problémát. Ennek köszönhetően a rakodási idő a korábbihoz képest 10%-ra esett vissza. Napjainkban már az EUR raklap méretekhez igazítva tervezik és gyártják a teherautókat, raktárakat és sokszor a termékek tervezésénél is figyelembe veszik a raklapok méretét a helykihasználás és a költségek csökkentése érdekében.

A raklapok típusai

Rengeteg különböző méretű raklappal találkozhatunk, melyek egy része szabvány méretű, egy része egyedi méretezésű, így jól át kell gondolnunk, hogy milyen típust vásároljunk.  Összeállítottunk egy útmutatót a raklapok típusáról, ami segít a gazdaságos raklapvásárlás során.

Egyutas raklapok

Az egyutas raklapok a nevéből adódóan egy, a szállító és vevő közötti útra készültek. Gondolhatnánk, hogy ez nem is gazdaságos, hiszen egy alkalom után már meg kell tőle válnunk, mert használhatatlan lesz. Ám hosszú távon is remekül használható, jó teherbírással rendelkeznek. Kedvező áron hozzá lehet már jutni, egyedi méretezés szerint is elkészítik, és jó hír, hogy környezetbarát kivitelezésben is kapható.

EUR raklapok

Az EUR raklapokat Az Európai Unióban elfogadott 2014 óta használatban lévő EUR jelölés különbözteti meg – a védjegy az Európai Raklapszövetség által elfogadott szabvány raklap méretet jelenti. Nem csak egy szabványméret létezik, többféle is rendelkezésre áll, előnye, hogy külföldi fuvarozás során nem okoz gondot a raktározásnál, mert nagy valószínűséggel ott is ezeket a szabvány méreteket használják. A leggyakrabban használt méretek a következők:  EUR 1 raklapok 800 mm x 1200 mm méretűek, EUR 2 raklap, ami 1,200 mm × 1,000 mm méretű, EUR 3 1000 mm x 1200 mm, és végül az EUR 6, ami 800 mm x 600 mm nagyságú.

Ezek drágábbak, mint az egyutas raklapok, viszont hosszú ideig használhatóak, és az elhasználódott raklap könnyedén visszacserélhető egy újra, anélkül hogy kidobnánk.

Újrahasznosított raklapok

Az újrahasznosított raklapok vásárlása az egyik leggazdaságosabb opció az összes közül. A P&P Budafok Kft. egyedülálló újításában az országba érkező nem Európai méretű raklapokat EU méretezés szerint átalakítják, a fennmaradó fahulladékból pedig faapríték készül, így egyetlen része sem vész kárba a használaton kívüli raklapnak. A tökéletes raklap megtalálása tehát nem olyan egyszerű, a vásárlás során érdemes fontolóra venni több tényezőt is, például milyen termékek szállítására használjuk, mennyit tárolunk rajta és  milyen időtávban van rá szükségünk. Ezeket észben tartva, a raklapok feltérképezése után biztosan a leggazdaságosabb megoldást fogjuk megtalálni vállalkozásunk számára.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights