Kerékpározás közben is tartsuk be a KRESZ szabályait!

A tavasz és a jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő kerékpárjaikat, és a tömegközlekedés, valamint a gépjárművek helyett biciklivel járnak munkába, bevásárolni vagy sportolni.

A KRESZ szabályai ugyanúgy vonatkoznak a kerékpárosokra, mint a gépjárművezetőkre. Sok kerékpáros nem tudja, vagy nem akarja tudomásul venni azt, hogy a kijelölt gyalogos átkelőhelyhez érve csak a kerékpárt tolva, gyalogosan kelhetnek át az úttesten. Ott, ahol a gyalogos átkelőhely mellett kerékpárút van vezetve, a kerékpárosoknak elsőbbségadási kötelezettségük van az úttesten közlekedő járművekkel szemben.

Azzal sincs mindenki tisztában, hogy járdán milyen feltételek mellett lehet biciklizni. Három fontos szabályt kell betartani:

1. csak akkor mehetnek a járdán kerékpárral, ha nincs kerékpárút, gyalog-és kerékpárút, kerékpársáv kialakítva és az úttest kerékpározásra alkalmatlan,

2. legfeljebb 10 km/h sebességgel haladhatnak,

3. nem zavarhatják az ott közlekedő gyalogosokat. Csengő használatával figyelmeztethetik a gyalogosokat, ha ki szeretnék kerülni őket. A kerékpár egyik kötelező felszerelése a csengő, amelynek meghatározó szerep jut a balesetek elkerülésében.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai kérik a kerékpárral közlekedőket, hogy tartsák be a szabályokat, óvják maguk és mások testi épségét.

police.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights