Leáll két világcég magyarországi gyára

Hamarosan a két legnagyobb északnyugat-magyarországi gyár is leáll a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt, és átmenetileg mindegyik abbahagyja a termelést – írja a nepszava.hu

A hírportál beszámolója szerint a leállás a sopronkövesdi Autoliv 2200 dolgozóját és fertődi és fertőszentmiklósi Velux gyáregységének 1100 dolgozóját érinti majd. Előbbiben első körben a dolgozóknak egy hét szabadságot kell kivenniük, majd állásidő lép életbe, mely alatt az alapbérüket kapják meg. Ez április 6-ig fog tartani a jelenlegi tervek szerint.

A Velux-nál március 30-tól szünetel a munka egyhetes állásidővel, amikor a dolgozók az alapbérüket kapják, majd szabadságra mennek április 15-ig. A helyi szakszervezet a Népszavának ezzel kapcsolatban elmondta:

Azoknak, akik nem tudnak otthon dolgozni, nem véletlenül kezdődik a munkaszünet állásidővel. A cég vezetése azért döntött így, mert ez idő alatt annak, akit ez érint, a lakásában kell tartózkodnia, ezt az elvárást azonban a fizetett szabadság alatt nehéz betartatni. Egyébként azért ez a sorrend, mert a menedzsment úgy gondolja, hogy április eleje a járvány terjedése szempontjából különösen veszélyes időszak lesz. 

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights