Kormánybiztossá nevezték ki dr. Fazekas Sándor volt földművelésügyi minisztert

Kép: agrarszektor.hu

“A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős” kormánybiztossá nevezték ki két évre Fazekas Sándort, aki 2010 és 2018 között vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszter volt. Ez azt jelenti, hogy neki kell majd vizsgálnia a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás eredményeit.

Két évre nevezték ki “a földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős” kormánybiztossá Fazekas Sándort, aki 2010 és 2018 között vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszter volt – írja a HVG. Feladata, hogy vizsgálja meg és kövesse nyomon a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, ennek érdekében elemezze a kérdés kapcsán megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat; tekintse át a földügyi szabályozást, különös tekintettel a haszonélvezet, haszonbérleti jog intézményére; valamint a termőföld védelme és a magyar gazdák érdekében szükség szerint fogalmazzon meg javaslatokat.

2013-ban a magyar parlament olyan szabályozást fogadott el, amely szerint megszűnik minden olyan fennálló, határozatlan idejű vagy 2032 után lejáró haszonélvezeti jog, amelyet nem közeli hozzátartozók közötti szerződéssel alapítottak. A kormány célja ezzel az volt, hogy az úgynevezett zsebszerződéseket megszüntessék, mielőtt – 2014. május elsején – megszűnik az uniós állampolgárok földvásárlási moratóriuma.

agrarszektor.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest