Talált tárgyak a fedélzeten

Gyakran a takarítók bukkannak rá az ottfelejtett holmira, amit leadnak az állomáson
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Két hétig őrzik a vonaton elhagyott tulajdont, utána gyűjtőhelyre viszik.

Mobiltelefont és műlábat, laptopot és kistáskát, nyugdíjat és lélegeztetőkészüléket is találtak már a vasutasok a járművek fedélzetén. A feledékeny utasok által otthagyott tárgyakról nyilvántartást vezet a MÁV-Start, az adatbázisban jelenleg több mint harmincezer tétel található. Talált tárgyak után az állomások pénztáraiban és a telefonos ügyfélszolgálatnál lehet érdeklődni.

A vonatokon többnyire kisebb táskákat, iratokat, okmányokat, jegyzeteket, könyveket, ruhaneműt (kabát, pulóver, sapka), pénztárcát, bankkártyát, kulcsokat, bizsukat, esernyőket felejtenek az utasok – közölte lapunk kérdésére a MÁV-Start. Arról érdeklődtünk, mit tehet a fogyasztó, ha valamijét elhagyja a vonaton, és szeretné visszakapni.

Megtudtuk: akadtak ezeknél bizarrabb talált tárgyak is. Így például már ötvenezer forint értékű sportfelszerelést, hegedűt, íjfelszerelést, műlábat, lélegeztetőkészüléket, laptopot, tolókocsit vagy épp húszkötetes Révai lexikonsorozatot is ottfelejtettek tulajdono­saik a vonaton. Volt, aki az egész nyugdíját hagyta a vonaton, de egy becsületes jegyvizsgálónak köszönhetően néhány óra múlva irataival együtt hiánytalanul átvehette. Sok esetben már addig meglelték az elvesztett holmit, ameddig az utas az ügyfélszolgálatot hívta – tájékoztatott a vasúti cég. Eddig körülbelül harmincezer utas hagyta el a holmiját a vasúti kocsikban.

Érdemes tudni, hogy az utasok által elveszített vagy leadott tárgyakat vagy pénzt az adatbázist kezelő szolgálati helyek egységes informatikai rendszerben rögzítik. Az adatbázisban jelenleg több mint harmincezer talált tárgy szerepel. Ha a kisebb állomásokon megtalált, leadott holmiért két héten belül nem jelentkezik a tulajdonos, akkor a központi gyűjtőhelyre küldik a tárgyakat.

A tapasztalatok szerint pénzt többnyire nem magában, hanem valamilyen egyéb tárggyal együtt (kabát, táska, pénztárca) adnak le. A biztonságos kezelés érdekében az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, és ha a pénzt is tartalmazó tárgyért egy-két napon belül nem jelentkezik a tulajdonosa, akkor az összeget nyilvántartásba veszi a vasúttársaság egy jegyzőkönyv kiállításával. Az átvétel feltétele, hogy az elveszett tárgyat az utas a jellemzők megadása mellett egyértel­műen be tudja azonosítani. Ha a pénz mellett személyazonosításra alkalmas dokumentum is van a táskában, kabátban, akkor az egyszerűsíti a beazonosítást.

Az elveszett tárgyakat általában a vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók, a takarítószemélyzet vagy az utasok találják meg és adják le a vasútállomásokon. Ezek átvételi helye állomásonként változik, majd általában a nagyobb megállóhelyek ügyfélszolgálatára kerülnek, ahol a személyes tárgyakat nyilvántartják. Ha az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak a plasztiklapot, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak (okmányirodának, OEP-nek).

Akkor sincs vészhelyzet, ha a tulajdonos személye nem azonosítható, mert a tárgyat az adott szolgálati hely, állomás kijelölt helyiségében általában 90 napig őrzik. A romlandó élelmiszereket természetesen csak rövid ideig tárolják, s ha senki sem keresi, megsemmisítik. A vonatokon talált tárgyakkal kapcsolatos elérhetőségeket az utasok a MÁV-csoport weboldalán (Mávcsoport.hu), az Ügyfélszolgálat menüpont alatt találják. Személyesen az állomások személypénztárainak nyitvatartási idejében lehet érdeklődni.

Magyar Nemzet

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Pusztai Étkek Fesztiválja Nagyivánon

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a nagyiváni Pusztai Étkek Fesztiválját. A szervezők hagyományőrző műsorokkal, bábszínházzal és koncerttel is várják az érdeklődőket szeptember 26-án.

Tovább »

Bosszantja a karcagiakat az M4-es autóút terve

Az M4-es autópálya karcagi szakaszának tervezett útvonalával nem elégedettek a mezőgazdasági szereplők, mivel tönkreteheti az öntöző- és belvízcsatorna-rendszert, a külterületi vízgazdálkodást, így a termőföldeket is.

Tovább »

Polgármestert választanak Kengyelen

Polgármestert választanak vasárnap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyelen, miután a helyi képviselőtestület tavaly novemberben méltatlanság miatt megszüntette Nagy Szilárd, akkori polgármester megbízatását – közölte a település jegyzője

Tovább »