Megállították a Merengő Krisztus szobor talapzatának süllyedését

Kép: info.szolnok.hu

Gerendákkal támasztották meg a Merengő Krisztus című szobor felépítményét a belvárosi nagytemplommal szemben. Minderre azért volt szükség, mert egy közelmúltban történt beavatkozás miatt megsüllyedt a kompozíció.

Megközelítőleg 150 esztendős az a romantikus stílusú, baldachinos felépítmény, amely a Merengő Krisztus szobrot védi.  A szobor maga azonban még ennél is idősebb megközelítőleg hetven évvel. Korábbi helye egy kápolna volt, innen került közterületre.

Egy december végi gázszivárgás során a szolgáltató feltárta a szobor mellett haladó nyomvonalon lévő vezetéket, a földmunkákat követően azonban sajnos megsüllyedt a szobrot védő felépítmény. Jelenleg gerendák támasztják, hogy megelőzzék a további állagromlást.

Az önkormányzat, a katolikus egyház és a műemlékvédelem képviselői a héten találkoznak, hogy átbeszéljék a felújításhoz kapcsolódó feladatokat. Az egyik első lépése az örökségvédelmi terv elkészítése – ez mintegy 3-6 hónapot vesz igénybe -, melynek anyagi vonzata mintegy másfél millió forint. Ezzel párhuzamosan megkezdődik a felújításhoz szükséges megközelítőleg 20 millió forint előteremtése.

A Merengő Krisztus szobor városunk egyik legrégebbi köztéri szobra. Az 1800-as években készült barokk szobor köré a XIX. század második felében emeltek romantikus stílusú védőépítményt, amely négyzetes alaprajzú, tetőzetét korinthoszi oszlopfejekkel díszített faragott kőoszlopok tartják.

A természeti hatásoktól és a vandáloktól is védő búrát 1996-os restaurálásakor helyezték a szoborra.

info.szolnok.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest