Lakástűz és tűzmegelőzés a virtuális térben

Illusztráció. (Kép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook)

Új, innovatív megoldással, 3D-s filmet forgatott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesület közreműködésével.

Hazánkban évente 6-7 ezer lakástűz keletkezik, így az első kisfilm ebben a témakörben, a konyhatüzek megelőzésére fókuszálva készült el 360 fokos kamerával. A jövőben újabb témakörök feldolgozásával is tervezi megszólítani a katasztrófavédelem a digitális világ fogyasztóit.

Csak egy VR szemüveg és elénk tárul a helyszín, ahol mi magunk is már-már részesei lehetünk az eseményeknek. A virtuális valóság előnye, hogy például egy megelőzést szolgáló kisfilmet elég egyszer leforgatni, mégis minden egyes néző ugyanúgy részese lesz az élményeknek, mintha ő maga is a film szereplője lenne. A virtuális élmény ugyanis közelebb visz a filmen történő eseményekhez, a történéseket maga a néző is átélheti. A 21. századi technológiával néhány hónappal ezelőtt kezdett foglalkozni a főigazgatóság, mostanra pedig már a film vágása is befejeződött. A lakástüzek főbb kiváltó okai között szerepel a sütés-főzés, így az első, 360 fokos kamerával forgatott film egy család kálváriáját mutatja be, azt, miként gyulladt ki a többszintes társasház egyik emeleti lakásának konyhája, miután a tűzhelyen felejtett lábasban túlhevült az olaj. A virtuális térben játszódó kisfilmből az is kiderül, mi mindent tettek – szerencsére példamutató módon – az ott lakók saját és lakótársaik biztonsága érdekében.

Mostantól a különböző kiállításokon, iskolai előadásokon is lehet majd találkozni az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megelőző célú, VR-szemüveggel megtekinthető kisfilmjével. Elsőként már a héten, az AGROmashEXPO-n. 

A kisfilm itt érhető el.

JNSZ Megyei Katasztrófavédelem

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Világbajnokságot nyerhetünk kutyatáncban

Magyarországon mindössze 8-10 aktívan működő, profi dog dancer (kutyatáncoltató) létezik, de már világviszonylatban is odafigyelnek ránk: idén egy hollókői kutyatenyésztő, ausztrál juhászkutyájával 4. lett az

Tovább »

Meggy borítja az utat Szolnoknál

Leszóródott egy meggyet szállító teherautó rakományának egy része szerdán este hat óra után Abony és Szolnok között, a 4-es és a 32-es főút találkozásánál lévő

Tovább »