Lakástűz és tűzmegelőzés a virtuális térben

Illusztráció. (Kép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook)

Új, innovatív megoldással, 3D-s filmet forgatott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesület közreműködésével.

Hazánkban évente 6-7 ezer lakástűz keletkezik, így az első kisfilm ebben a témakörben, a konyhatüzek megelőzésére fókuszálva készült el 360 fokos kamerával. A jövőben újabb témakörök feldolgozásával is tervezi megszólítani a katasztrófavédelem a digitális világ fogyasztóit.

Csak egy VR szemüveg és elénk tárul a helyszín, ahol mi magunk is már-már részesei lehetünk az eseményeknek. A virtuális valóság előnye, hogy például egy megelőzést szolgáló kisfilmet elég egyszer leforgatni, mégis minden egyes néző ugyanúgy részese lesz az élményeknek, mintha ő maga is a film szereplője lenne. A virtuális élmény ugyanis közelebb visz a filmen történő eseményekhez, a történéseket maga a néző is átélheti. A 21. századi technológiával néhány hónappal ezelőtt kezdett foglalkozni a főigazgatóság, mostanra pedig már a film vágása is befejeződött. A lakástüzek főbb kiváltó okai között szerepel a sütés-főzés, így az első, 360 fokos kamerával forgatott film egy család kálváriáját mutatja be, azt, miként gyulladt ki a többszintes társasház egyik emeleti lakásának konyhája, miután a tűzhelyen felejtett lábasban túlhevült az olaj. A virtuális térben játszódó kisfilmből az is kiderül, mi mindent tettek – szerencsére példamutató módon – az ott lakók saját és lakótársaik biztonsága érdekében.

Mostantól a különböző kiállításokon, iskolai előadásokon is lehet majd találkozni az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megelőző célú, VR-szemüveggel megtekinthető kisfilmjével. Elsőként már a héten, az AGROmashEXPO-n. 

A kisfilm itt érhető el.

JNSZ Megyei Katasztrófavédelem

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

TiszTa-tó Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnmegelőzési szakemberek folytatják a TiszTa-tó bűnmegelőzési programot a Tisza-tó környékén. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai Tiszafüreden, Tiszaszőlősön és Abádszalókon folytatták

Tovább »

Bemutatkozó mise a Vártemplomban

Vasárnap tartotta bemutatkozó miséjét a szolnoki vártemplomban Gáspár István atya. A megyeszékhely új katolikus plébánosa augusztus 1-jével érkezett a városba. Mint ismert, Gáspár István atya

Tovább »