Kormányzati támogatást nyújtanak a bántalmazottaknak

Illusztráció. (Kép: hirado.hu)

Varga Judit igazságügyi miniszter és Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár péntek délben a Miskolci Áldozatsegítő Központban tett látogatást – tájékoztatott az Igazságügyi Minisztérium pénteken.

A közlemény szerint Doszpoly Orsolya, a központ vezetője beszámolt az intézmény átfogó szolgáltatásairól, amelyeket a kapcsolati és egyéb erőszak áldozatai számára nyújtanak.

Pszichológusi segítségnyújtás is zajlik

A részletes esetismertetés által – írták – „a miniszter betekintést nyert a munkatársak mindennapi áldozatos munkájába”. A központ a rendőrség, a Magyar Vöröskereszt, a kormányhivatal, az Ökumenikus Segélyszervezet és a nyugdíjas szervezetek helyi irodáival szoros kapcsolatban áll, ezzel is növelve a szociális védelmi háló hatékonyságát és az áldozatsegítés országos lefedettségi szintjét.

A központ munkatársai szakmai és személyes küldetésüknek tekintik az áldozatok jogi, pénzügyi és érdekérvényesítési támogatásának előmozdítását és ezzel a jobb életkilátások megteremtését. A szolgálatnál pszichológusi segítségnyújtás is zajlik – közölték.

Vízkelety Mariann államtitkár tájékoztatást adott arról, hogy az áldozatsegítő központok több mint 2700 esetben nyújtottak segítséget 2019-ben, az ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal ugyanezen időszakban több mint tizenkétezer hívást fogadott.

Az áldozatsegítő központok kríziskezelést végeznek, a hosszabb távú feladatok más szervezetekre tartoznak, de segítenek ezt megszervezni” – hangsúlyozta a központ vezetője.

Az Igazságügyi Minisztériumban 2020 az áldozatsegítés éve lesz

A központok segítenek a védett ház és a patrónusszobák igénybevételében. További információkat minderről a bantalmazas.hu kormányzati oldalon találnak az érintettek.

A magyar kormány a zéró tolerancia elvét követi a nők elleni és a kapcsolati erőszak minden formájával szemben. Továbbra is valódi kormányzati cselekvéssel akarnak fellépni ezekkel a jelenségekkel szemben és hatékony intézkedésekkel támogatni a bántalmazottakat, valamint tenni a megelőzésért is egyben” – mondta a miniszter.

A Magyar Vöröskereszt által fejlesztett Tű, Cérna, Szeretet elnevezésű játékot a központ vezetője vette át a szervezet képviselőjétől. A játék segítségével a gyermekek szavak nélkül mesélhetik el megrázó történeteiket.

A miniszter azt mondta, bízik abban, hogy az aldozatsegitokozpont.im.gov.hu és a bantalmazas.hu, valamint az Igazságügyi Minisztérium által működtetett, bárki számára non-stop ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal tágabb körben ismertté válik. „Az Igazságügyi Minisztériumban 2020 az áldozatsegítés éve” – hangsúlyozta a közlemény szerint Varga Judit.

hirado.hu

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

TiszTa-tó Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnmegelőzési szakemberek folytatják a TiszTa-tó bűnmegelőzési programot a Tisza-tó környékén. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai Tiszafüreden, Tiszaszőlősön és Abádszalókon folytatták

Tovább »

Bemutatkozó mise a Vártemplomban

Vasárnap tartotta bemutatkozó miséjét a szolnoki vártemplomban Gáspár István atya. A megyeszékhely új katolikus plébánosa augusztus 1-jével érkezett a városba. Mint ismert, Gáspár István atya

Tovább »