Kárpát-medencei Hagyományos Disznóvágás

Kép: infoKarcag

A Lovagi Udvarban Szatmári János séf szombaton kilencedik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Hagyományos Disznóvágást, ahol a helyi Konok Kunok csapata mellett Sárosfa főzői készítettek hagyományos disznótoros ételeket.

A sárosfai vendégcsapattól azt kértem, hogy náluk tálalt disznótoros ételt főzzenek meg, hogy a kunsági ízek mellett a Kárpát-medencei ízt is megkóstolhassuk. A karcagi csapat pedig a hagyományos kunsági ízesítéssel dolgozza fel a disznót, s ezzel eléri a találkozó a célját, hiszen egymás hagyományait is megismerjük és megismertetjük. A toros ételek mellé a kemencében hagyományos kunsági kenyeret is sütöttünk. Ezt a disznótoros hagyományt szeretnénk tovább vinni és átadni a fiataloknak, így jövőre is lesz ilyen találkozó – ígérte a Szatmári János mesterséf, akitől megtudtuk, a felvidéki csapat szűzpecsenyét töltött kolbásszal és speciális fűszerezéssel.

– A Karcagi Konok Kunok csapat hagyományos disznótoros ételeket – toros káposzta, hurka, májas pogácsa, kolbász készítettek – tudtuk meg vezetőjüktől, Juhász Jánostól, s mellé a csapat hölgy tagjai nem ferdinándot, hanem óriás töltött palacsintát sütöttek túróval és vaníliás főzött krémmel, mely meglocsolták tejszínnel és kemencében megsütötték.

A Konok Kunok főzőcsapat idén is több országos fesztiválon, és Karcag testvérvárosában főz majd hagyományos ételeket: így birkapörköltet, gulyáslevest, de babos ételek is kóstoltatnak majd a vendégekkel.

F. Kovács Sándor, városunk és térségünk országgyűlési képviselője kolbásztöltés közben beszélte meg a Konok Kunok csapat tagjaival, hogy családjukban hogyan és milyen fűszerekkel készülnek a disznótoros ételek, s van-e különbség a csapat által használt és az ő családi ízesítésük között. Elismeréssel szólt Szatmári János kezdeményezéséről is, amely hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok is megismerjék a disznótoros ételek – sült vér, orjaleves, toros káposzta, fehér hurka, májas hurka készítését, mely mellé a kemencében sült cipó adja az igazi hagyományőrzést, amire a Lovagi Udvarban már kilencedik alkalommal volt alkalom, ezáltal tovább él ez az évszázados hagyomány, amely összeköti a családokat, baráti társaságokat is.

infoKarcag

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Száraz fű égett Tiszabőn

Száraz fű égett ezerötszáz négyzetméternyi területen kedd délután Tiszabőn, a Gorkij úton – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A lángok egy melléképületet veszélyeztettek. A kunhegyesi

Tovább »