Igazi rangadó, egypontos szolnoki vereséggel

Illusztráció. (Kép: iSzolnok)

A magyar férfi kosárlabda bajnokság egyik legnagyobb rangadója hagyományosan a Fehérvár és az Olajbányász mérkőzése – írta tudósításában a klub hivatalos honlapja.

A bajnokság első fordulójában az Alba győzni tudott a Tiszaligetben, ezért aztán a szolnoki drukkerek revansra készültek. Gasper Potocnik előzetesen óvatosságra intett, mint mondta, az Olajbányász egy épülő csapat, a játékoscserék után még nagyon sok munka vár a piros-feketékre. A keretből ezúttal Krstic maradt ki, helyén Price lett az ötödik légiós.

Alba Fehérvár – Szolnoki Olajbányász 90-89 (30-20, 21-25, 22-20, 17-24)

Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok. Vezette: Cziffra Csaba, Tóth Cecília

Alba Fehérvár: Govens 12/6, Guyton 8/6, Cupkovic 8/6, McDuffie 19/6, Csorvási 8. Cserék: Markovics 14, Molnár 8, Ljubicic 11/3, Lukács 2. Edző: Jesus Ramirez

Szolnoki Olajbányász: Davis 15/9, Tucker 6/3, Rudner 3/3, Jones 25/9, Juhos 12/3, Cakarun 11. Cserék: Rudner, Juhos, Tóth N. 2, Price 15/6, Kovács -. Edző: Gasper Potocnik

Amint azt az Olajofficial.hu írta, Jones triplájával indult a mérkőzés, amit Govens egyenlített ki gyorsan. Mindkét csapat igyekezett már a dobásokat is megszűrni, egyaránt keményen védekeztek a felek. Ebben az elején a házigazda volt sikeresebb, s két újabb triplával már bő két perc után időkérésre késztették Gasper Potocnikot (9-3).

Amíg a hazaiak kintről szerezték ekkor a kosaraikat (első 12 pontjukat triplából érték el), addig az Olajbányász a palánkok alatt is eredményes tudott lenni, elsősorban Cakarunnak köszönhetően. Így aztán a negyed felénél, amikor Tucker egy szolnoki labdaszerzés után zsákolt egyet, már a hazaiak kértek időt, lévén átvette a vezetést a Szolnok (12-13).

Az eligazítás ezúttal a hazaiaknak tett jót, két gyors kosárral ismét náluk volt az előny. Szó mi szó, a védekezés egyik oldalon sem igazán működött ekkor az edzők által megálmodott szerint, igaz, a nézők szempontjából viszont gyors és élvezetes volt a játék. Az Olajbányász Rudner triplájával egyenlített, a szép akció Cakarun érdeme, a horvát center jól vette észre a sarokban üresen maradó társat (18-18). A hazaiaknak továbbra is remekül mentek a triplák, Marko Juricic már a csapat ötödik távoliját süllyesztette el a kilencedik percben (23-20), az látszott, hogy ennek a játékelemnek a kivédése meg is határozhatja a végeredményt. A negyed végén azonban nem emiatt, hanem az eladott labdáknak köszönhetően lépett meg az Alba, az utolsó percnek 26-20-as hazai vezetésnél vágtak neki a csapatok. Sajnos egy újabb elrontott akció után Csorvási Milán növelte a fehérvári fórt, sőt, még Markovics is betalált, így az addigi legnagyobb különbség éppen a negyed végére alakult ki (30-20).

Nagyon felpörgött a Fehérvár, persze ehhez kellett az is, hogy az addigi fegyelmezett támadójáték pontatlanná vált szolnoki oldalon. Az eladott labdákból gyorsan tovább növelte előnyét az Alba, időt is kért azonnal Potocnik (34-20).

Jones zárta le egy szép tempóval a hosszas szolnoki pontcsendet, majd egy labdaszerzéssel és egy visszatett lepattanóval növelte „jótetteinek” számát (34-24). Sajnos Jones egy támadóhiba után már a harmadik hibáját szedte össze, amivel a legjobb szolnoki pontszerző kényszerült pihenőre. Az Alba pedig továbbra is szárnyalt, igaz, két támadás elég volt ahhoz, hogy Price és Tucker révén egy pillanat alatt hat pontot faragjon hátrányából az Olajbányász (39-30). A hazaiak egyébként remekül fogták a szolnoki karmestert, Darwin Davist, aki nem is igazán jutott dobóhelyzethez az első félidőben.

A második negyed derekához érve továbbra is a hazaiak akarata érvényesült, szolnoki oldalon tiszta dobóhelyzetek maradtak ki, így pedig tartani tudta tíz pont körüli előnyét a vendéglátó (43-34). Némi feszültséget hozott a mérkőzésbe, amikor Cakarun egy váratlan betöréssel szép kosarat szerzett, s a faultot reklamáló szolnoki drukkerekkel összeszólalkozott az egyik hazai játékos. A játékvezetők videóztak az eset után, s végül úgy döntöttek, technikaival büntetik a kimutogató hazai játékost. Így aztán büntetővel jöhetett az Olajbányász, amit Tucker be is dobott (43-37). Az Alba két kosárral újra tíz ponttal meglépett, amit két hármassal válaszolt meg a Szolnok. Price is kezdett belejönni, egy hármassal és egy kettessel jelezte: lehet rá számítani a pontgyártásban is, így hat pont maradt az Alba fórjából a nagyszünetre (51-45).

A fordulás után pillanatok alatt újra tíz pont fölé tornászták a különbséget a hazaiak, nem igazán tudta továbbra sem megtalálni saját ritmusát az Olajbányász. Davis triplájával és Tóth Norbert kettesével éledeztek a vendégek (58-52). A gondot az jelentette, hogy hiába volt meg a lehetősége a Szolnoknak a további felzárkózásra, kimaradtak a lehetőségek, majd jöttek újra az eladott labdák, s máris ismét időt kellett kérnie Gasper Potocniknak (62-52).

A fehérváriaknál McDuffie-val nem tudott mit kezdeni továbbra sem a Szolnok, triplájával ismét tízen túlra távolodott csapata. Az Olajbányásznak továbbra is csak felvillanásai voltak, de változtatni a játék menetén nem igazán tudott, Govens és Markovics betöréseivel rendre meglepte a vendégeket (71-62).

Két perccel a játékrész vége előtt végre sikerült időkérésre késztetni az Alba Fehérvárt, igaz, a félidei álláshoz képest nem sikerült közelebb kerülni a házigazdához (71-65).

A negyed vége az Albát röpítette közelebb a győzelemhez két ponttal, így 73-65-ös előnnyel várhatták az utolsó játékrészt.

Egy szerencsés fehérvári kosárral kezdődött a záró tíz perc, Jones válaszolt a túloldalon. Ljubicic egy varázslatos passzal mutatta meg, miért a bajnokság egyik legjobbja, Lukácsot hozta kihagyhatatlan helyzetbe. Ezzel két perc után továbbra sem sikerült közelebb kerülni az Albához az Olajbányásznak (79-70).

Annak ellenére, hogy nem volt gördülékeny a szolnokiak játéka, harcoltak, küzdöttek becsülettel Juhosék. Két triplával visszahozták a reményt, s mivel Markovics egy eladott labda után sportszerűtlen hibát vétett, hat perccel a vége előtt Price büntetőivel három pontra jöttek fel a vendégek(81-78)!

Jonesnak megvolt a tiszta helyzete az egyenlítéshez, azonban kimaradt, de Juhos egy szép centerezésével egyetlen pontnyira zárkózott az Olajbányász (81-80). Egy-egy kihagyott tiszta hármas következett, s már csak négy perc maradt hátra. Pontatlanabbá vált mindkét oldalon a befejezés, láthatóan megremegtek a kezek. Ismét megvolt a lehetősége a Szolnoknak, többször is átvehette volna a vezetést, de végül egy bravúros Markovics-kettessel a Fehérvár tudott távolabb kerülni (83-80).

Jones kosarával megint vészesen közelített az Olajbányász, Govens egy távoli hármassal hűtötte némileg a kedélyeket. Aztán gyorsan kireklamált magának egy technikait. Azonban még így is három ponttal az Alba vezetett. Sőt, az addig haloványabb Guyton a lehető legjobbkor villant, triplájával hetven másodperccel a vége előtt hat ponttal megléptek a kék-fehérek, azaz úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés (89-83). Igen ám, de érkezett Price és Jones, s két hármassal kiegyenlítettek a szolnokiak tizennyolc másodperccel a lefújás előtt! Az utolsó támadás a hazaiaké volt, kezükben volt tehát a győzelem. Ljubicic betört Cakarun mellett, a horvát center faultolta. Az Alba irányítója csak az egyiket dobta be, így 4 másodperce maradt az Olajbányásznak egy dobásra. A dobás meg is lett, de Jones ezúttal pontatlanul célzott, így a gyakorlatilag végig vezető Alba Fehérvár győzni tudott, s megszakította a szolnokiak négymeccses győzelmi sorozatát (90-89).

iSzolnok

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Továbbra is várják az ifjú alkotók munkáit

A koronavírus-járvány miatt szeptember 30-ig lehet benyújtani az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatának pályaműveit – írja a jasz.katasztrofavedelem.hu Az alkotásokat változatlanul személyesen, postai úton vagy

Tovább »

Gólzáporos mérkőzésen nyert a Szolnok

A Szolnok gólzáporos mérkőzésen 17-12-es győzelmet aratott a Miskolc együttese felett csütörtökön a férfi vízilabda Magyar Kupa harmadik fordulójában, a Margitszigeten. A sorozat első és második körös

Tovább »

Nem adta meg az elsőbbséget

Egy újszászi lakos közlekedett személygépkocsival Jászboldogháza belterületén 2020. augusztus 5-én 11 óra körül. A sofőr haladása során egy kereszteződésben balra kívánt kanyarodni, azonban  az „Elsőbbségadás

Tovább »

Augusztusi kánikula

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből említésre méltó csapadék nem várható, legfeljebb az esti órákban fordulhat elő délkeleten néhol egy-egy gyenge futó zápor.  Az

Tovább »