Gubicz András emlékezete

Kép: BerényCafé

Az ekegyárosként ismert jászjákóhalmi Gubicz András halálának 150. évfordulójáról emlékeztek meg szülőfalujának képviselői Budapesten, a gyára helyén épült Váczi u. 74. számú ház emléktáblájánál.

A megemlékezés koszorúját Magyar Aliz, a falujából elszármazottak, a JÁKOB Baráti Társaság elnöke helyezte el.

Az eredetileg kovácsmester 1820. október 20-án született a Tarna-parti faluban. 1851-ben nősült, felesége, Poldermann Júlia a kemény munkában is társa volt, gyakran ő maga is patkolta a lovakat. Később könyvelt, férje üzleti levelezését intézte.

Gubicz András a Farkas István alapította Üllői úti gépgyárban üzletvezetőként kezdte, de néhány év múlva saját gyárat alapított, amely az általa kifejlesztett, nemzetközi hírnévre szert tett ekéket gyártotta. Főként mezőgazdasági gépeket gyártott, de emellett apró, míves munkákat is elvállalt, így például a Duna-parti halpiacon a Haláruslány szobor kútjának kifolyó csöveit díszítő delfinek is az ő munkái. (Ez a szobor ma a belvárosi Kristóf teret díszíti.)

Élete rövidnek bizonyult: 49 évesen, 1869. október 16-án halt meg Pesten, az akkor igen gyakori tüdőbajban. Szülőfalujában temették el. Gyermektelen lévén a jákóhalmiak kötelessége ápolni emlékét, hiszen ő sem feledkezett meg sohasem szülőfalujáról. Gubicz Andrásról szülőfalujában is megemlékeztek.

BerényCafé

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Három baleset kedden

Újszászon, Jászárokszálláson és Kisújszállás közelében történtek közlekedési balesetek – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság. Egy helyi lakos közlekedett kerékpárral Újszász belterületén 2020. augusztus 4-én 10 óra

Tovább »

Visszatér a napos idő

Csütörtökön kezdetben a Dunántúl középső és déli felén még szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok, majd délután már csak néhol délen és nyugaton alakulhatnak ki.  Az ország nagy

Tovább »