Az ”áldott” Karcag

Kép: infoKarcag

1992-ben jelent meg először Demjén Lajosné: Az ”áldott” Karcag című kötete, melyet most rokonai – Oroszi Sándor és Oroszi Imre újból megjelentettek.

A Csokonai Könyvtárban tartott könyvbemutatón dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő szerint a kötetnek minden karcagi család könyvespolcán ott kellene lennie, mert kordokumentum, s a Nagykunság szellemi hagyatékának jelentős összefoglalója.

Demjénné Annuska néni az egykori Kováts Mihály Általános Iskola pedagógusa nagyon alaposan feldolgozta, dokumentálta családja és a város történéseit is, hiszen egészen 1990-ig naplót vezetett, melybe mindent feljegyzett a heti étrendtől a családi gazdálkodásukra, háztartásukra vonatkozó adatokon túl, a különféle ünnepi alkalmakra, családi eseményekre vonatkozó emlékeket a menütől, a létszámon át sok-sok adatig. Igen jelentős, több száz adatból áll a Nagykunság sajátos szavaira, szólásaira vonatkozó rész, ami különösen a fiatalok számára hasznos, az idősebbeknek pedig egy kis nosztalgiát is jelent, hogy mennyire emlékeznek még egy-egy szólás, mondás jelentésére – mondta a politikus, aki személyes emlékeit is felidézte Annuska néniről és férjéről, Lajos bácsiról.

A tartalomból is olvasott: Egy karcagi parasztgazdaság élete a századforduló évtizedeiben, Konyhai szokások Karcagon a századunk első évtizedeiben, s Önéletírás egy „kulák származású” pedagógus 70 évéről, A huszadik század árnyékában éltem. A kötetet minden korosztály számára ajánlotta elolvasásra a politikus.

A család nevében dr. Oroszi Sándor emlékezett vissza Annuska nénire, bemutatta a naplóját, a Bibliáját, mindkettőből idézett is gondolatokat, szólt arról a hatalmas receptgyűjteményről és dokumentumhalmazról, melyet összegyűjtött Demjén Lajosné és most a könyvének újra kiadásakor gondolkodtak is az ezekkel való bővítéséről, végül csak az eredeti könyvet nyomták újra, de az elhangzottakból azt következett, lesz folytatás.

infoKarcag

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ez lett Magyarország Tortája 2020-ban

Kormányszóvivő: rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet – hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti

Tovább »

Megelőzési és életmód tábor Szolnokon

A Szolnoki Rendőrkapitányság Megelőzési és Értékelő Alosztálya, valamint a megyei és városi Balesetmegelőzési Bizottság programokban gazdag tábort szervezett a gyerekeknek. Július második felében két héten

Tovább »