Az ”áldott” Karcag

Kép: infoKarcag

1992-ben jelent meg először Demjén Lajosné: Az ”áldott” Karcag című kötete, melyet most rokonai – Oroszi Sándor és Oroszi Imre újból megjelentettek.

A Csokonai Könyvtárban tartott könyvbemutatón dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő szerint a kötetnek minden karcagi család könyvespolcán ott kellene lennie, mert kordokumentum, s a Nagykunság szellemi hagyatékának jelentős összefoglalója.

Demjénné Annuska néni az egykori Kováts Mihály Általános Iskola pedagógusa nagyon alaposan feldolgozta, dokumentálta családja és a város történéseit is, hiszen egészen 1990-ig naplót vezetett, melybe mindent feljegyzett a heti étrendtől a családi gazdálkodásukra, háztartásukra vonatkozó adatokon túl, a különféle ünnepi alkalmakra, családi eseményekre vonatkozó emlékeket a menütől, a létszámon át sok-sok adatig. Igen jelentős, több száz adatból áll a Nagykunság sajátos szavaira, szólásaira vonatkozó rész, ami különösen a fiatalok számára hasznos, az idősebbeknek pedig egy kis nosztalgiát is jelent, hogy mennyire emlékeznek még egy-egy szólás, mondás jelentésére – mondta a politikus, aki személyes emlékeit is felidézte Annuska néniről és férjéről, Lajos bácsiról.

A tartalomból is olvasott: Egy karcagi parasztgazdaság élete a századforduló évtizedeiben, Konyhai szokások Karcagon a századunk első évtizedeiben, s Önéletírás egy „kulák származású” pedagógus 70 évéről, A huszadik század árnyékában éltem. A kötetet minden korosztály számára ajánlotta elolvasásra a politikus.

A család nevében dr. Oroszi Sándor emlékezett vissza Annuska nénire, bemutatta a naplóját, a Bibliáját, mindkettőből idézett is gondolatokat, szólt arról a hatalmas receptgyűjteményről és dokumentumhalmazról, melyet összegyűjtött Demjén Lajosné és most a könyvének újra kiadásakor gondolkodtak is az ezekkel való bővítéséről, végül csak az eredeti könyvet nyomták újra, de az elhangzottakból azt következett, lesz folytatás.

infoKarcag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Világbajnokságot nyerhetünk kutyatáncban

Magyarországon mindössze 8-10 aktívan működő, profi dog dancer (kutyatáncoltató) létezik, de már világviszonylatban is odafigyelnek ránk: idén egy hollókői kutyatenyésztő, ausztrál juhászkutyájával 4. lett az

Tovább »