“Aki a saját kultúráját nem becsüli, másokét sem értheti”

Kép: iSzolnok

Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövet asszonya hozta el Szolnokra a japán császár és a kormány ritka kitüntetését Szolnokra.

Hogy miért a Magyar Kultúra Napján? A japán kormány Kovács Mihálynak, a Jászkun-Japán Baráti Egyesület elnökének – sokak Misi szanjának – “A Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” kitüntetést adományozta, a Japán és Magyarország közötti barátság erősítéséért és a kölcsönös megértés előmozdításához való hozzájárulásáért – szólt a méltatás. A Tisza táncegyüttes lelkeként juttatta el sok évnek előtte a magyar kultúrát és Szolnok nevét a Felkelő Nap országába, hogy azután évtizedeken át szervezze Yuza és Szolnok kapcsolatait, amihez elsősorban a város kulturális különlegességeit hívta segítségül: a néptánc együttest, a szimfonikus zenekart, képzőművészeket. Aki a saját kultúráját nem becsüli, másokét sem értheti – mondta köszönő beszédében a kitüntetett.

Sato Kuni japán nagykövet asszony laudációt mond, mellette Kovács Mihály. (Kép: iSzolnok)

A Magyar Kultúra Napja lett az a jeles dátum – 1823. január 22. -, amikor Kölcsey Ferenc a Himnusz javítgatott példányát “letisztázta”, azaz végleges formába öntötte. Az évfordulót Szolnokon is számon tartják, hogy tiszteleghessenek a város szellemi életében fontosat alkotók előtt. Szalay Ferenc polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a művészetek szinte minden ága létezik és sok alkotó gyarapítja a város, az ország értékeit a megyeszékhelyen. A kulturális intézményeket elismert szakemberek vezetik, ők és az őket követők adják Szolnok szellemi arculatát jelennek, jövőnek. Egy település nem a házaktól, a falaktól válik lelkünk részévé, hanem az óvodáktól, az iskolai barátságoktól, a színházi előadásoktól, azoktól a pillanatoktól, melyek megtöltik nap mint nap élettel – mondta a városvezető.

Az ünnepi beszédet a díjak átadása követte. A díjazottak:

A Kaposvári Gyula-díjat Lengyel Boldizsár, a Szolnok Tv műsorvezetője és
Kovácsné dr. Kaposvári Gyöngyi, a Damjanich János Múzeum igazgató helyettese kapta.

Szurmay Ernő-díjat Bartha László nyugalmazott tanárnak és Dr. Kovácsné Okler Editnek, a Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola igazgatójának ítélték. Ugyanezt kapta Földváriné Jeneses Katalin, a Pedagógusok Szakszervezetének JNSZ Megyei elnöke, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanítója, Orbánné Szabó Judit, a Szolnok Városi Óvodák Hold úti Tagintézményének nyugdíjba vonuló vezetője, Szűcs Sándor, a Verseghy Ferenc Gimnázium tanára, Török Antalné, a Konstantin Általános Iskola nyugdíjas pedagógusa, Váradi Éva, a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója is. 

Laki Kálmán-díjban
Dr. Madaras László, a Damjanich János Múzeum régésze részesült. 

Szolnok Város Sportjáért Díjra legifjabb Furkó Kálmán evezős Európa-bajnokot,
Ecseki Dániel, a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola atlétika szakosztály vezetőedzőjét, Bagyinszki Géza, a Széchenyi István Gimnázium testnevelő tanára volt érdemes. 

Tiszavirág Turisztikai Díjat a Halászcsárda Étterem dolgozói közössége érdemelte ki, míg a Rotary Mecénás Díjra Vertán György, a Himfy szobor felállításának finanszírozóját javasolták. Szitt Melinda balettmester, egyetemi művésztanár Béres-díj Szolnok Kultúrájáért elismerésben részesült.

Szolnokért Emlékérem Arany fokozatát Bali István, a megyei önkormányzat külügyi referense, Dr. Lambert Istvánné nyugdíjas óvodapedagógus, Pataki Béla séf ,
Rigó Éva zenepedagógus, karnagy, Verseghy Ferenc Gimnázium egykori tanára vehette át.

iSzolnok

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ez lett Magyarország Tortája 2020-ban

Kormányszóvivő: rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet – hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti

Tovább »

Megelőzési és életmód tábor Szolnokon

A Szolnoki Rendőrkapitányság Megelőzési és Értékelő Alosztálya, valamint a megyei és városi Balesetmegelőzési Bizottság programokban gazdag tábort szervezett a gyerekeknek. Július második felében két héten

Tovább »