Új szemléletű, innovatív gasztroturisztikai irányvonal körvonalazódik a térségi termékfejlesztésben

asztte_kgy_1202_6

Konstruktív és informatív közgyűlést tartott az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület december 2-án a Megyeházán, ahol az elhangzottak alapján erősödő ökoturisztikai és egy új szemléletű, innovatív gasztroturisztikai irányvonal körvonalazódik a térségi termékfejlesztésben, ez utóbbi Mautner Zsófia gasztroblogger aktív közreműködésével.

A megyében egyedüli szakmai regisztrációval rendelkező, 2011-ben alapított turisztikai-marketing szervezet, az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület a tegnapi közgyűlési döntésnek köszönhetően két újabb taggal – a mezőtúri Túri Kamrával és Tiszapüspöki Község Önkormányzatával – 43 tagúra bővült.  A rendezvényen előadások és gondolatébresztő javaslatok hangzottak el a megye Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának turisztikai fejlesztéseiről, a Megyei Foglalkoztatási Paktum projekt turizmust és a helyi termékfejlesztést érintő tevékenységéről, a megye gasztroturizmusában rejlő kiaknázására váró lehetőségeiről, a Hungexpo Zrt. kiállításigazgatójának, Feldmájer Máténak a budapesti Utazás 2020 kiállítás és vásár újdonságairól, a január 1-jétől élesben üzemelő, szálláshely szolgáltatókat érintő NTAK rendszerről.

Galó Anita, az Egyesület titkára az ülés elején hangsúlyozta, hogy kell egy kis idő, amire a közgyűlésen elhangzott sokrétű információ minden érintett fejében összeérik, de a szervezetnek az is az egyik feladata, hogy megyei turisztikai ernyőszervezetként és információs platformként generálja és lendületben tartsa a turisztikai szektor szereplői közötti együttműködést.  

Lakatos István, a JNSZ Megyei Önkormányzati Hivatal irodavezetőjének és Karancsi Tamásnak, a Megyei Területfejlesztési Ügynökségnek igazgatójának az előadásaiból kiderült, hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakban összesen 7,144 mrd Ft értékű turisztikai fejlesztés valósulhat meg a megyei TOP forrásából, mely tartalmaz egy 800 millió forintos – saját megyei önkormányzati megvalósítású – Tisza-tavi projektet, amely túra- és búvárközpont létesítését célozza meg Tiszafüreden.

Páldi Tamás, a Megyei Foglalkoztatási Paktum projektmenedzsere elmondta, hogy a helyi gazdaság és társadalom fenntartható fejlődése érdekében lényeges, hogy a lakosság és a paktumban résztvevők körében elterjedjen a helyben előállított termékek, áruk, szolgáltatások preferálása, tudatos vásárlói, megrendelői szemlélet kialakulása, hiszen ez helyi munkahelyeket őriz meg és teremt, továbbá erősödnek a helyi vállalkozások és kialakul a térségi közösségi identitás. Ennek szellemében, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Helyi Termék és Szolgáltatásfejlesztési Program részeként valósult meg idén nyáron a megyében primer kérdőíves kutatás a megyébe érkező vendégek utazási szokásairól, folyamatban van egy helyi termék adatbázis kiépítés, megyei szintű helyi termék és szolgáltatási marketing program és akcióterv kidolgozása, valamint helyi termelők képzése.

Mautner Zsófia, a Chilli & Vanília gasztroblog nagykunsági gyökerekkel rendelkező tulajdonosa, gasztro újságíró és az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület együttműködésében új lendületet kaphat a közeljövőben az a fajta térségi gasztronómia, amely óriási – nagy hagyományokkal bíró – érték itt az Alföld szívében.
Mindezt a gasztronómiai kincset, ami itt jelen van a kor igényekhez igazodva új, modern köntösbe csomagolva kell tálalnunk.  Ezért a november elején Karcagon megtartott Jászkun pop-up ebéd sikerén felbuzdulva, a helyi termelőket bevonva, 2020-ban „pilot” projektként szeretnék bevezetni az „Alföld szíve” Ízei gasztro hónapot, amikor az együttműködni kész megyei vendéglátóhelyek menüjében szerepel egy előre összeállított – tradíciót és kreativitást ötvöző – három fogásos menü – mondta el Mautner Zsófia.

Az egyesület tagjai pályázat benyújtását is jóváhagyták, amely egy innovatív, hiánypótló megyei turisztikai kiadvány és egy gasztronómiai program megvalósítását tartalmazza, valamint döntöttek a 2020. évi tagdíjak mértékéről.

Az ülés végén szó esett a budapesti Utazási kiállítás újdonságairól, valamint a január 1-jétől    már minden szálláshely szolgáltató számára kötelező Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerről. A rendszer fő célja, hogy valós idejű információkat kapjon az állam és szervei a hazai szálláshelyek aktuális működéséről.

Az elhangzott előadások, ahol készült ppt, elérhető Jász-Nagykun-Szolnok megye hivatalos turisztikai információs portálján, a www.alfoldszive.hu oldalon.  

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Bővítik a bölcsődét Abádszalókon

Uniós forrásból, közel 232 millió forint értékben építenek új bölcsődei épületet és szereznek be a működéshez szükséges eszközöket Abádszalókon. Jelenleg Abádszalók városában 23 fős kapacitással

Tovább »

Közösséget építenek

Családi napot szervezett szombaton Szandaszőlősön az Együtt a Szegregátumokban Élőkért Egyesület. Komoly célt tűztek ki maguk elé a Katona József úti szegregátumban élők: együtt szeretnének

Tovább »

Különleges kiállítás nyílt Szolnokon

Az országban elsőként Szolnokon tekintheti meg a nagyközönség a Közlekedéstudományi Egyesület „Közlekedési Kultúra Képekben” szabadtéri vándorplakát kiállítását. A város központjában, a Hild téren felállított plakátokat szeptember 18-24.

Tovább »