Stégtulajdonosok figyelmébe

Illusztráció. (Kép: Google képtalálat)

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja az úszómű-tulajdonosok figyelmét a betartandó szabályokra.

Felhívjuk a tisztelt úszómű-tulajdonosok figyelmét, hogy a téli időjárás beköszöntével már pár napos –5 fok körüli hőmérsékletnél megkezdődik a Tisza folyó jegesedése. Várható jégzajlás, esetleges jeges árhullám kialakulása, amely fokozott figyelmet igényel az úszóművek biztonságos tárolása, esetleges károk és veszélyhelyzetek kialakulásának elkerülése érdekében.

A vízi közlekedés rendjéről szóló jogszabály szerint a nyilvántartásra nem kötelezett úszóművek téli tárolását a vízből kiemelt állapotban kell megoldani úgy, hogy az egy esetleges árhullám esetén is a parton maradjon. Az előírás betartása érdekében a jegesedés beállta előtt ezen úszóműveket a vízből kiemelve biztonságosan a partra kell helyezni.

A kikötő, komp- és révátkelőhely, továbbá más hajózási létesítmények általános üzemeltetési szabályairól, valamint az üzemeltetési szabályzatok alkalmazásáról szóló jogszabály szerint nyílt folyószakaszon veszteglő úszóműállás üzemben tartója – jegesedés megkezdésekor, továbbá a várható jégzajlás bekövetkezte előtt – köteles az úszómű biztonságos, védett kikötőbe szállításáról gondoskodni.

Az úszóművek, valamint a vízen tárolt vízijárművek téli tárolásánál különös gondot kell fordítani a fagy- és jégkár elhárítására. A jégkárok ellen tágulási lékek kivágásával és szükség esetén folyamatos hó- és jégmentesítéssel kell védelmet biztosítani.

Árhullám vagy jégzajlás következtében elsodródott úszómű a víziközlekedésre és a vízi létesítményekre, műtárgyakra egyaránt veszélyt jelent. Aki a téli tárolással kapcsolatos kötelezettségeinek nem tesz eleget, az szabálysértést követ el, amennyiben tényleges veszélyhelyzet alakul ki, akár bűncselekményt is megvalósíthat.

A Tisza-tó téli vízszintjének a beállításával, a vízállás változásával a fenti jelenségek fokozottabb mértékben előfordulhatnak, így az esetlegesen bekövetkező károk elkerülése, az úszómű tulajdonosok részéről nagyobb odafigyelést igényel.

Mindazok az úszólétesítmények üzemeltetői, akik bármilyen oknál fogva nyílt vízen kívánnak maradni, kötelesek az úszólétesítményt biztonságosan kikötni, és annak stabilitását folyamatosan ellenőrizni.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság napi szolgálatellátása során fokozottan ellenőrizni fogja a teleléssel kapcsolatos szabályok betartását.

police.hu


Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Kun apróságok

A Madarász Imre Egyesített Óvodában a hagyományos táborokat nem tudták megszervezni, hiszen minden óvoda folyamatosan nyitva van, így öthetes projektekben dolgoznak mind a kilenc óvodában.

Tovább »

Több baleset is történt szerdán

Szerdán több közlekedése baleset is történt megyénkben, melyek egyike halálos kimentelű volt. Utóbbin kívül Szajolban, Mezőhék környékén és Túrkevén történt esetekről számol be a police.hu.

Tovább »