Ne hanyagoljuk el a gázbekötő csöveket!

Illusztráció. (Kép: otthonokesmegoldasok.hu)

Az adventi veszélyek és a kémények karbantartása mellett kevesebb szó esik a gázbekötő csövekről, ám ezek ugyanilyen fontosak, ha otthonunk biztonsága a téma. Gázkészülékeink egész évben üzemelnek, a fűtési szezonban és karácsonyhoz közeledve pedig fokozott igénybevételnek vannak kitéve, így a gázcsövek kifogástalan állapota elengedhetetlen. Ellenkező esetben akár súlyos problémák is felléphetnek.

Tavaly novemberben egy szolnoki társasház egyik lakásában a tűzhely lyukas flexibilis csövéből szivárgott a gáz, az ingatlanban lakó ember pedig nem érzékelte a problémát. A lakásban olyan mértékűvé vált a gázkoncentráció, hogy már egy villany felkapcsolása is robbanást idézett volna elő. Csak a szerencsének és a tűzoltók gyors beavatkozásának volt köszönhető, hogy nem történt tragédia.

Az ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében fontos, hogy a gázbekötő csövek állapotára is kellő figyelmet fordítsunk. Ha elhanyagoljuk ezek karbantartását, akkor a csövek az elöregedésből adódóan kilyukadhatnak, így végső soron gázszivárgás, legrosszabb esetben pedig gázrobbanás következhet be. Egy ilyen detonáció kiterjedt károkat tud okozni, az ellenőrzések elhanyagolásával tehát nemcsak a saját, hanem mások testi épségét és anyagi javait is veszélyeztetjük.

A flexibilis csövek egyik végéhez közel egy címke található, amelyen a gyártó és a forgalmazó neve mellett a gyártási év, a szavatossági idő, valamint a termék paraméterei is fel vannak tüntetve. Árulkodó jel, ha nincs jelölőcímke; ha a cső repedt, törött, szűkült a keresztmetszete; esetleg a védőszövete kiszálkásodott. Ilyenkor a lehető leghamarabb végeztessük el a cserét szakemberrel! Fontos, hogy a gázkészülékeket az előírások szerint kizárólag acélbordás csövekkel lehet bekötni. Ahol még a régebbi, gumibetétes darabok vannak használatban, ott ezeket a gyártástól számított öt év után már az újabb fajta csövekre kell kicserélni.

JNSz Megyei Katasztrófavédelem

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Kun apróságok

A Madarász Imre Egyesített Óvodában a hagyományos táborokat nem tudták megszervezni, hiszen minden óvoda folyamatosan nyitva van, így öthetes projektekben dolgoznak mind a kilenc óvodában.

Tovább »

Több baleset is történt szerdán

Szerdán több közlekedése baleset is történt megyénkben, melyek egyike halálos kimentelű volt. Utóbbin kívül Szajolban, Mezőhék környékén és Túrkevén történt esetekről számol be a police.hu.

Tovább »