Megkönnyítik az érettségizők dolgát

Kisebb teher nyomhatja majd a tanulók vállát a végén
Fotó: Bach Máté

Jól járnak a szorgalmas diákok az érettségi kormányrendelet friss változásával, amely kibővíti az előre hozott érettségi lehetőségeit. Mostantól sokkal több tantárgyból kísérelhetik meg a tanulók korábban a vizsgát.

A szakminisztérium elfogadta az Országos Diákparlament javaslatát, a tanulók kezdeményezésére megváltoztak az érettségire vonatkozó szabályok. A vonatkozó kormányrendelet múlt pénteken hatályba lépett módosítása szerint a középiskolások lehetőséget kapnak arra, hogy a korábbinál kedvezőbben elosszák az érettségi vizsgáik időpontját, és ne egyszerre kelljen felkészülniük az összes tantárgyból.

Ismert, 2012 óta kizárólag idegen nyelvből és informatikából volt lehetőség arra, hogy a diákok előre hozott érettségit tegyenek, a mostani kormánydöntés viszont kiszélesíti ezt a kört. 2020 tavaszától minden olyan tárgyból lehet idő előtt vizsgázni, aminek a tanítása a helyi tanterv szerint befejeződik a tanulónak. Így ha például a földrajz, a fizika, a kémia vagy a biológia oktatása már tizenegyedik, netán a tizedik évfolyamon lezárul, akkor a soron következő vizsgaidőszakban – akár ősszel is – érettségizhet belőle a diák.

A diákparlament szerint a tanulók hatékonyabban tudnak készülni a felvételire, ha kevesebb vizsgatárggyal kell egyszerre megküzdeniük a középiskola befejezésekor. A vizsgák nehézsége nem változik. Ismert, az érettségin összesen öt tantárgyból kell számot adni: a magyar, a matematika és a történelem mellett egy idegen nyelvből és egy szabadon választott tantárgyból.

A szakgimnáziumok – jövő tanévtől technikumok – tanulóinak az ötödik tárgyat a komplex szakmai vizsga jelenti, ami a gyakorlati tantárgyak anyagából tevődik össze, tehát önmagában is meglehetősen összetett. Mindenképp jól jár tehát, aki legalább egy kötelességet hamarabb letud.

Az idegen nyelvekről a rendelet tartalmaz egy korlátozást: nyelvi előre hozott érettségire csak 11. és 12. évfolyamon lehet jelentkezni.
– Szakértőként és gyakorlott gimnáziumi igazgatóként teljes mértékben egyetértek az előre hozott érettségi lehetőségének bővítésével.

Helyeslem ugyanakkor az idegen nyelvi vizsgák időpontjára vonatkozó korlátozást is, hiszen ha a tanuló túlságosan korán, például a 9. évfolyam elvégzését követően jelentkezik az érettségire, akkor tulajdonképpen lemond a középiskola által a 10–12. évfolyamokon ingyenesen biztosított nyelvoktatásról, és a számára felszabaduló időt általában nem elég célszerűen használja fel – véleményezte a változást lapunknak Petróczi Gábor tanügyigazgatási szakértő.

Magyar Nemzet

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Tizennégy hektár égett le

Tegnap balesetek és tűzesetek egyaránt történtek megyénkben, utóbbiak közül két – szántóföldön történt – esemény emelkedett ki. Villanyoszlopnak ütközött és oldalára borult egy kisteherautó tegnap

Tovább »

Folytatódik a Kun-Mediátor per

A 2020. július 7-ére kitűzött tárgyalási napon iratok ismertetésére került sor. Az ún. Kun-Mediátor ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan

Tovább »

Hidegfront vet véget a kánikulának

Szombaton napközben egy hidegfront érkezik északnyugat felől, így délután nyugaton, északnyugaton és néhol északon záporok, zivatarok már kialakulhatnak, majd este, éjjel egyre többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra.

Tovább »