Magabiztos Olajbányász siker a szomszédvári rangadón

Cakarun villámgyors kettesével, valamint Davis a triplájával remek alaphangot adott már az első percnek az Olajbányász – írta tudósításában a csapat hivatalos honlapja.

– A pontos célzás mellett a védekezésben nem igazán hagyott tiszta dobóhelyzetet a vendégeknek a házigazda. Láthatóan élvezték a játékot Juhosék, sokat futva rendre ziccerig játszottak. Djeraszimovics dudaszós triplája hozott némi életet a kecskemétiek játékába, a negyed felére így is szolnoki előnyt jegyezhettünk föl (11-7). Cserékkel igyekezett gyorsítani csapata játékán Forray Gábor, ami be is jött, ám kellett ehhez a szolnokiak pontatlanná váló támadójátéka. Thomas egy szép akció után a 8. percre egyetlen pontra csökkentette csapata hátrányát, be is cserélte Kovács Pétert a hazai szakvezető, szigorítandó a védekezést (13-12). A hosszabb szolnoki pontcsendnek Davis vetett véget egy triplával, igaz, a túloldalon túlságosan elnéző volt a fiatal kecskemétivel, Chester Lewissal, így aztán két pontos hazai előnnyel vonulhattak az első szünetre a csapatok (16-14).

Juhos passzát Rudner váltotta pontokra, mindjárt háromra az első szolnoki támadás végén. Majd gyorsan Djreaszimovicsot kergette bele egy lehetetlen dobásba, így Jones triplája után az addigi legnagyobb különbséget jegyezhettük föl két perc után (22-14). Djurasovics felettébb szerencsés kettesét még megemészteni sem nagyon volt időnk, mert mire a rutinos szerb erőcsatár fölállt a földről, Jonest a túloldalon már csak büntetőt érően tudták megállítani. Kapaszkodott, harcolt persze becsülettel a Kecskemét, ahogyan azt már megszokhattuk tőlük, Karahodzsics brusztolt be egy kosarat faulttal együtt. Megtorpant a szolnoki támadójáték, ez mindenképpen dicséri a vendégek védőmunkáját, láthatóan nagyon készültek minden tervezhetőre. Jonesra nem igazán tudtak, az ő kreativitása sokat ért ebben az időszakban (32-25). Ennek ellenére nem volt elégedett érthetően Gasper Potocnik a látottakkal, időkérésen próbálta rendezni a sorokat.

Az eligazítás után Cakarunról feledkeztek meg Wittmannék, a horvát center köszönte szépen a lehetőséget, s szép kosarat szerzett. Tucker is betalált kintről, így tíz pontra nőtt a különbség. Ezúttal Forray Gábor hívta magához csapatát (37-27).

Andre Jones továbbra is nagy kedvvel játszott egy védőlepattanó leszedése után végigszáguldott a pályán, sima ziccer lett belőle. Kevésbé volt örömteli, hogy Juhos blokkját nem találták elég tisztának a játékvezetők, így ő már három faultnál járt, le is kellett cserélni. Davis palánkos hármasa sokat javított a szolnoki közönség hangulatán, de ez a kosár nem csupán a jókedv miatt volt fontos, hanem azért is, mert állandósítani tudta tíz pont körüli előnyét a Szolnok (46-32). A negyed vége aztán a vendégeknek sikerült jobban, Djurasovics hármasa és Djeraszimovics duplája is beakadt, így tízen belülre tudott kerülni a KTE (46-37).

Nagyszünet után egy kevésbé látványos három perccel „lepték meg” a szurkolókat a csapatok. Ugyan volt 3-3 pont mindkét oldalon, de a sok hiba, a kapkodás bizony a szépség rovására ment. Davis gyűrű alatt áthúzott és visszatett dobása azért tapsra méltó volt, talán a meccs addigi legszebb jelenete. Szerencsére Jones továbbra is remekül játszott, az ő triplája után ismét megnyugtatónak tűnő előnyt épített az Olajbányász a 25. percre (54-40).

A szolnoki vezetés ellenére jól védekeztek a vendégek, ügyesen zárták a területeket a kreatív emberek betörései előtt, így sokszor tűnt úgy, hogy tanácstalanok a hazaiak, persze a kép csalóka volt, hiszen azért mindig akadt valaki, aki betalált. Persze a védelmet hazai oldalon sem érhette sok kritika, a 28 perc alatt kapott 46 pont nem éppen szégyellni való. Azért, amikor másfél perccel a negyed vége előtt Wittmann Krisztián triplájával ismét tíz pont alá csökkent a különbség, időt kért Gasper Potocnik (58-49). 

Az utolsó dobás ezúttal a hazaiakat segítette, Tucker hármasával ezt a negyedet is az Olajbányász nyerte meg, s sokkal nyugodtabban várhatta a záró tíz percet (63-51).

Karahodzsics büntetőivel indult az utolsó negyed, majd gyorsan Djurasovics gondoskodott egy távolival, hogy legyen miért izgulnunk. Na nem sokáig, ugyanis jött Andre Jones, aki negyedik hármasát dobta. Ez a triplák perce volt, Wittmann sem hibázott kintről, így Tóth Norbert kettese egy 6-8-as másfél percet zárt le. Felpörgött a meccs, nagy volt a rohanás, ami inkább a szolnokiaknak ízlett, Tucker labdalopása után Jones száguldhatott a 23. és a 24. pontja felé (70-59).

Kemal Karahodzsics először hibázott büntetőt a mérkőzésen, Jones pedig elképesztő hármast varázsolt be a túloldalon kiszorított helyzetben. Aztán egy végletekig kipasszolt támadás végén egy unalmas üres hármast küldött a helyére, immár a hatodikat a mérkőzésen (76-60). Ha egy üzlet beindul, újabb szép hazai játék, ezúttal Davis maradt üresen, jött is a menetrendszerűnek tekinthető hárompontos, jó nyolc méterről. Megrogyni látszott a Kecskemét, Forray Gábor gyors egymásutánban a második idejét kérte már ki (79-60), teljesen hiába. Persze azzal ő sem tud mit kezdeni, ha egy csapat úgy dob, ahogyan ebben a negyedben a szolnoki. Most Tucker várt egy kicsit, hátha kilépnek rá, nem tették, hát ő is bedobta a távolit (82-62).Árnyalta a szolnoki örömöt, hogy Rudner Gábor kipontozódott, az ezúttal a védekezésben remeklő fiatalember remekül fogta Djeraszimovicsot, vagy éppen Thomast. Azért védekezni társai sem felejtettek el a biztos vezetés ellenére, Kovács Péter ladaszerzése után Tucker zsákolt egy egészségeset. A túloldalon Thomas triplája kiszédült, Davis pedig egy gól jó plusz faultos akcióval be is fejezte a mérkőzést, s átadta helyét Pallai Tamásnak (87-62). A végjátékra elfáradtak a vendégek, Cakarun azért még bedobott két büntetőt, Krstic a csapat 15. hármasát értékesítette (mely a hatodik volt az utolsó negyedben!), azaz újabb remek győzelmet aratott a Szolnoki Olajbányász (94-69).

Szolnoki Olajbányász – KTE-Duna Aszfalt 94-69 (16-14, 30-23, 17-14, 31-18)

Szolnok, Tiszaligeti sportcsarnok, 2000 néző. Vezette: Praksch, Győrffy, Nyilas

OLAJBÁNYÁSZ: Davis 19/12, Jones 30/18, Rudner 3/3, Juhos 4, Cakarun 16. Csere: Tucker 11/9, Tóth N. 2, Krstic 9/3, Kovács, Pallai, Csák. Edző: Gasper Potocnik

KTE: Wittmann 12/6, Thomas 8/3, Djeraszimovics 19/3, Djurasovics 9/6, Karahodzsics 12. Csere: Révész 2, Lewis 2, Vukcevic 2, Molnár 3/3, Kucsera, Fülöp. Edző: Forray Gábor

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights