Kibővül a szabadstrand, épülhet az új bölcsőde

Kép: info.szolnok.hu

A november közepi alakuló ülést követően megtartotta első munkaterv szerinti ülését Szolnok város közgyűlése. A képviselőknek több fontos kérdésről is kellett dönteniük, így többek között a Bajcsy-Zsilinszky úton építendő bölcsődéről, az alpolgármester személyéről, a lakásrendelet módosításáról, illetve középiskolai ösztöndíjakról.

A napirend előtti képviselői kérdésekben Szekeres Éva (Momentum) Véső úti atlétikai centrum megépítésével eredetileg megbízott cég kapcsán érdeklődött, azt szerette volna megtudni, hogy az időközben felszámolás alá került vállalkozással szemben tudja-e a város érvényesíteni a meghiúsulási kötbérre és az egyéb kárigényére vonatkozó követelését.

A jegyzői válaszból kiderült, hogy a város időben jelezte a felszámoló felé a követeléseit, azt, hogy arra mikor kerülhet sor, a felszámolási eljárás során derül majd ki. Szalay Ferenc polgármester megnyugtatólag hozzátette: már dolgozik az új kivitelező, a munkálatok rendben és ütemezetten haladnak, így várhatóan 2020 nyarán befejeződik a beruházás, aminek végén városunk egy országszerte egyedülálló sportkomplexummal, egy vívócsarnokot, sportcsarnokot, atlétikai centrumot, valamint egy fürdőt és szálláshelyeket foglal majd magába. A befejezéssel sem lesz gond, ugyanis 320 millió forint kormányzati támogatást lobbizott ki a város vezetése a befejezéshez.

Györfi Mihály (MSZP) az Ady Endre úti egykori Domus, majd CBA áruház sorsáról érdeklődött. Mint mondta, az ott élők egy élelmiszerboltot látnának bennük.

Szalay Ferenc kiemelte, hogy az épület nem városi tulajdonban van, így kötelezni nem lehet a hasznosításra a tulajdonost, de a természetesen folyamatosan egyeztet vele a város vezetése az üzlet megnyitásáról. A polgármester azt is hozzátette, hogy az egyébként több áruházat is működtető tulajdonos már megállapodott a Spar áruházlánccal arról, hogy amint sikerül a szükséges felújításokat elvégeztetnie, akkor a kereskedelmi lánc üzletet nyit itt.

A közgyűlésen a legnagyobb vitát a helyi bérlakásrendeletről szóló előterjesztés váltotta ki. A közgyűlési többséget adó Szolnoki Többség eredetileg a lakások értékesítésének teljes leállítására készült, végül a szakmai érveket és a Fidesz-KDNP frakció érveit elfogadva az eddig öt esztendőről tíz évnyi ott lakást írt elő az eladhatóság feltételeként.

Mindkét oldalról érkeztek érvek, a több pártot tömörítő Szolnoki Többség hozzászóló képviselői szerint az igénylők száma nagy, ami azt jelzi, komoly az igény az önkormányzati lakások iránt. Ezzel szemben a Fidesz és a KDNP képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy a határozott idejű bérbeadás esetén a bérlő, ha teljesíti a feltételeket, tulajdonképpen élete végéig ott maradhat a lakásban, tehát ezek a lakások semmilyen módon nem segítik a bérlakásra várók helyzetét. Az esetleges értékesítéssel viszont forrásokat teremthet a város a rosszabb állapotú lakásai felújításához, ami viszont valódi segítséget jelent. Végül a közgyűlés elfogadta a kiegészített előterjesztést, azzal a kitétellel, hogy egy év múlva a testület felülvizsgálja a rendeletet.

A továbbiakban a testület képviselői egyhangú döntéseket hoztak a helyi illetőségű közép- és felsőfokon tanuló fiatalokat támogató Szolnok Hazavár Program módosításáról, a helyi és megyei kisdiákokra vonatkozó gyermekétkeztetésről, valamint a Szalay Ferenc javaslatára immár 250 rászoruló családot érintő karácsonyi „Házhoz megy a Szeretet” nevezésű adományosztásról, csakúgy, mint a tiszai szabadstrand jövőévi fejlesztéséről.

A közgyűlést átmenetileg félbeszakította a közmeghallgatás, ahol szó esett a Csáklya úti hídról, az új vérvételi központokról, az Ady Endre úti volt CBA áruházról, a MÁV Strandról, a hulladékszigetekről, s megannyi kisebb-nagyobb lakossági problémáról.

A közmeghallgatás után az alpolgármester személyéről dönthettek a képviselők. Szalay Ferenc felajánlotta a Szolnoki Többségnek, hogy ők két, a Fidesz-KDNP frakciók pedig egy alpolgármestert adjanak a város vezetésébe. Ezt a Többség nem fogadta el, ugyanakkor konkrét személyt nem jelöltek. Így Szalay Ferenc csak a saját jelöltjét, Fejér Andor korábbi alpolgármestert terjesztette elő, amit viszont a Többség nem szavazott meg, így, ahogyan azt dr. Sebestyén Ildikó jegyző a képviselőknek jelezte: Szolnok város közgyűlése egyelőre jogsértő módon, azaz alpolgármester nélkül működik.

info.szolnok.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Tizennégy hektár égett le

Tegnap balesetek és tűzesetek egyaránt történtek megyénkben, utóbbiak közül két – szántóföldön történt – esemény emelkedett ki. Villanyoszlopnak ütközött és oldalára borult egy kisteherautó tegnap

Tovább »

Folytatódik a Kun-Mediátor per

A 2020. július 7-ére kitűzött tárgyalási napon iratok ismertetésére került sor. Az ún. Kun-Mediátor ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan

Tovább »

Hidegfront vet véget a kánikulának

Szombaton napközben egy hidegfront érkezik északnyugat felől, így délután nyugaton, északnyugaton és néhol északon záporok, zivatarok már kialakulhatnak, majd este, éjjel egyre többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra.

Tovább »