A szakmai kihívás motiválja a pályakezdőket

Szabadulna a kötött munkaidőtől az új generáció
Fotó: Mirkó István

A jó fizetés és a cég hírneve ma már nem elegendő a fiatalok megszólításához.

A megpályázandó álláslehetőség kiválasztásakor leginkább a valódi szakmai feladatok iránti igény motiválja a fiatalokat, ezzel szemben az adott vállalat hírneve ma már nem befolyásolja érdemben a döntésüket – derül ki a Zyntern.com állásportál kutatásából.

A felmérésben szereplő 2200, 16–26 éves pályakezdő fiatal több mint fele az érdemi szakmai munkát jelölte meg első szempontként, a második legfontosabb elvárásuk a nyitott, támogató vezetőség, majd a rugalmas munkaidő. Meglepő, hogy a fizetés a megadott tizennégy szempont közül mindössze a kilencedik legfontosabb helyen szerepelt.

A portál a válaszok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a fiatal generációk már tudatosan fejlesztik magukat. Ezért célirányosan, a szakmai érdeklődésüknek megfelelő tapasztalatokat szeretnének gyűjteni, viszont az idejüket ők kívánják beosztani.

Választásukat szintén jelentősen meghatározza, hogy milyen előrelépési lehetőségeket látnak a cégen belül, amelyre a vállalatok belső utánpótlás-nevelési programjai vonzó alternatívákat kínálnak.

Egyre nagyobb az igény arra is, hogy már gyakornokként is szeretnék, hogy vezetőjük komolyabb projektbe is aktívan bevonja őket. A kötött munkaidőtől ugyanakkor tartózkodnak azok a fiatalok, akik az állásuk mellett folytatják tanulmányaikat, de a rugalmasságra nagy az igényük azoknak is, akik már befejezték képzésüket. A kötelezettségek mellett lényeges szempont körükben a munka és a magánélet egészséges egyensúlya, és elkerülnék, hogy az egyik a másik rovására menjen.

A kutatás öt különböző tanulmányi területen mérte fel az igényeket. A gazdasági és a műszaki területen tanulók egyaránt ugyanazt a három tényezőt tartották a legfontosabbnak a munkaadó kiválasztása során: a valódi szakmai feladatok, a rugalmas munkaidő és a nyitott, támogató vezető meglétét. A természettudományok iránt érdeklődőknek a visszajelzés nem szerepelt a legmeghatározóbb döntési szempontok között.

A bölcsészettudományi és a társadalomtudományi területek kitöltői számára fontos a folyamatos visszajelzés leendő munkaadójuk részéről. A műszaki és bölcsészettudományi területeken a fejlődési lehetőséget jelölték meg legfőbb szempontként.

Magyar Nemzet

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Kun apróságok

A Madarász Imre Egyesített Óvodában a hagyományos táborokat nem tudták megszervezni, hiszen minden óvoda folyamatosan nyitva van, így öthetes projektekben dolgoznak mind a kilenc óvodában.

Tovább »

Több baleset is történt szerdán

Szerdán több közlekedése baleset is történt megyénkben, melyek egyike halálos kimentelű volt. Utóbbin kívül Szajolban, Mezőhék környékén és Túrkevén történt esetekről számol be a police.hu.

Tovább »