1700 milliárd forintot spóroltak a családok a rezsicsökkentéssel

38983

1700 milliárd forint maradt a családok zsebében a rezsicsökkentéssel. Hét év alatt pedig a háztartások közműtartozása kevesebb, mint a felére csökkent – ezek a kormány legfrissebb számításai. Közben a nyugdíjasok többsége már felhasználta az ősz elején kapott rezsiutalványt. Akinek viszont még van, az március végéig fizethet vele.

A rezsiutalványok kétharmadát már beváltották a nyugdíjasok a postákon, ez összesen több mint 15 milliárd forint megtakarítást jelent az időseknek. Az adatok szerint elsősorban a villanyszámlákat egyenlítették ki a szelvényekkel. A Posta várakozásai szerint a legtöbben még idén felhasználják a háromszor háromezer forint értékű támogatást.

Már a kézbesítés megindulásakor jelentős számban váltottak be rezsiutalványokat, a legnagyobb beváltási arány októberben volt. Most tartunk nagyjából kétharmadnál, szerintünk év végégig akár mindet felhasználhatják, és átbillenhet az áramszámla-beváltásról gázszámla-beváltásra a felhasználása a rezsiutalványoknak” – nyilatkozta Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője az M1-nek.

Amíg az utalványok csak a nyugdíjszerű ellátásra jogosultaknak járnak, addig a 2012-ben indult rezsicsökkentési program minden magyar háztartás kiadásait enyhíti. Ezzel hét év alatt összesen 1700 milliárd forint maradt a családok zsebében. A közműtartozások pedig kevesebb, mint a felére csökkentek.

A rendszerváltás óta ez a kormány az első, amely nem sorozatos rezsiemelést, hanem rezsicsökkentést hajtott végre. 2012 óta átlagosan 25 százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhőnek az ára, és a kormány a piaci árak emelkedése ellenére is megvédte a rezsicsökkentés eredményét” – közölte Schanda Tamás államtitkár.

A hazai áram- és gázárak idén is a legalacsonyabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Az európai statisztikai hivatal adatai szerint a lakossági földgázért Magyarországon kell a legkevesebbet fizetni az unió 28 tagállama közül, az áram pedig a második legolcsóbb hazánkban.

hirado.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Tizennégy hektár égett le

Tegnap balesetek és tűzesetek egyaránt történtek megyénkben, utóbbiak közül két – szántóföldön történt – esemény emelkedett ki. Villanyoszlopnak ütközött és oldalára borult egy kisteherautó tegnap

Tovább »

Folytatódik a Kun-Mediátor per

A 2020. július 7-ére kitűzött tárgyalási napon iratok ismertetésére került sor. Az ún. Kun-Mediátor ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan

Tovább »

Hidegfront vet véget a kánikulának

Szombaton napközben egy hidegfront érkezik északnyugat felől, így délután nyugaton, északnyugaton és néhol északon záporok, zivatarok már kialakulhatnak, majd este, éjjel egyre többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra.

Tovább »