Lezárult a Társasházak napja

Illusztráció. (Kép: nyiregyhaza.hu)

November ötödike és hetedike között a megye négy katasztrófavédelmi kirendeltségén, Jászberényben, Karcagon, Mezőtúron és Szolnokon várták tűzmegelőzési szakemberek az érdeklődőket a Társasházak napja rendezvénysorozat keretében. Az elmúlt három nap célja volt, hogy az emberek közvetlenül kapjanak átfogó képet a lakókörnyezetüket érintő tűzvédelmi szabályokról.

Ezek betartása egy társasházban azért is fontos, mert egy esetleges szabálytalanság akár több száz ember életére is hatással lehet. Éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy a lakóközösségek tisztában legyenek azzal, hogyan tehetik biztonságossá életterüket.

A megye kirendeltségeire ellátogatókat elsősorban a folyosókon történő tárolási szabályok érdekelték, de szó esett a propán-bután gázpalackok tárolásáról, a vagyonvédelmi rácsok felszereléséről, a szemétledobókat érintő szabályokról, a nyílt láng használatáról, a homlokzati hőszigetelés kialakításáról, a tűzoltási felvonulási területről, illetve a tűzvédelmi házirend tartalmi feltételeiről. A szakemberek felhívták a figyelmet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2020 januárjában életbe lépő változásaira, amelyek közül több érinti a társasházakat.

A sajtó képviselői számára ez alkalomból a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség november hatodikán tájékoztatót tartott, ahol elhangzott: a katasztrófavédelem célja nem a bírságolás, hanem az, hogy az embereket a jogkövető magatartásra sarkallja.

Az eseményen a média képviselői egy füstszimulációs bemutató keretében maguk is megtapasztalhatták, mennyire nehéz tájékozódni egy lépcsőházban akkor, amikor a látótávolság néhány centiméterre csökken. A sajtó képviselői számára Skumát Péter tű. zászlós, a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnoka saját tapasztalataival érzékeltette, milyen veszélyekkel jár a folyosókat, lépcsőházakat raktárként használni akkor, amikor egy tűzesetnél az időtényező a tűzoltók és a bajbajutottak számára is elsődleges szempont.

JNSz Megyei Katasztrófavédelem

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest