Heves városában látható a díjnyertes betlehemi installáció

Illusztráció. (Kép: kultura.hu)

Heves város Szent István terén építik fel azt az adventi installációt, amelynek terve megnyerte a Magyarország legszebb betleheme 2019 elnevezésű pályázatot – közölte a pályázat egyik kiírója, a Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtökön az MTI-vel. A három nyertes betlehemet vasárnap avatják fel.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarofest közösen hirdette meg tavaly decemberben a 2019-es pályázatot, keresve Magyarország legszebb betlehemét.

Minden magyarországi település, város kreatív alkotóit, polgárait arra biztatták, hogy készítsék el saját betlehemük terveit. Külön elvárás volt, hogy a pályázó használja fel településének, lakókörnyezetének sajátosságait, népszokásait, a hagyományos betlehem elemeit, a tájegységre jellemző tárgyi, építészeti elemeket, és akár mai megjelenítési formákat is.    

A három legszebb terv megvalósításának kivitelezését és költségeit a szervező vállalta az idei adventben, maximum bruttó tízmillió forint értékben – közölték.

A beérkezett pályaműveket háromfős zsűri bírálta el. Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója főként a pályaművekben megjelenő magyar népszokások megjelenítését figyelte, Sinkó Veronika illusztrátor-grafikus a kreativitást, míg Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a magyar tájegyeségekre jellemző szokások megidézését.

Az első helyezett Orosz Krisztina pályázata lett, ez látható Heves város Szent István terén. A második és a harmadik helyezett ugyanannyi pontot kapott: Békéscsabán Lenkefi Zoltán, míg a somogyi Vörs községben Rácz Tamásné és Kleska Gábor tervei szerint készül el a betlehem.

A betlehemeket a tervek alapján a Hungarofest szakemberei valósították meg, a győztesekkel szoros együttműködésben.

MTI

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest