A Szolnoki MÁV Férfikórus 2019.10.30 – 2019.11.03. között vett részt a 33. Praga Cantat Nemzetközi Kórus Fesztiválon és Versenyen ahol ezüstdiplomával ismerték el az amatőr együttes művészeti tevékenységét.

A csehországi kórus versenyre 17 ország 22 kórusa regisztrált, akik a MÁV Férfikórus mellett többek között Belgiumból, Finnországból, Németországból, Horvátországból, Indonéziából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából, Olaszországból és Ukrajnából érkeztek.

Magyarországot és szűkebb hazánkat: Jász-Nagykun-Szolnok Megyét a Szolnoki MÁV Férfikórus az „A” férfikari kategóriában képviselte. Az 1875-ben alapított férfikórus teljesítményét a zsűri ezüst diplomával ismerte el.

A VOKE Csomóponti Művelődési Központ égisze alatt működő, 26 főből álló férfikórus munkáját 24 éve Juhászné Zsákai Katalin, „A” kategóriás karnagy irányítja, zongorakísérőjük Fehér Dóra. A prágai versenyre három hónapos koncentrált munkával készült a kórus, amely során hetente kettő próba keretében gyakorolták a sikert garantáló műveket, így a versenyszervezők által kötelező darabként kijelölt Věno című művet Smetanatól, valamint Mendelsshon: Beati mortui, Halmos: Jubilate Deo, Ernesaks: Hakkame mehed minema és Bárdos Lajos: Dana-dana című alkotását.

A MÁV Férfikórus a szép eredménnyel méltó módon képviselte a MÁV Zrt.-t és a MÁV-START Zrt.-t, Jász-Nagykun-Szolnok Megyét és Szolnok Városát.

iSzolnok