Hosszú hónapok várakozását követően nagy átalakulás előtt áll Tiszafüred belvárosa. November 7-én, sajtó nyilvános eseményen írták alá két projekt kivitelezői szerződéseit, melyet az első kapavágások követnek.

A következő hetekben újabb nagy értékű, ezúttal 800 millió forintot meghaladó fejlesztés veszi kezdetét Tiszafüreden. Nyílt uniós eljárás után indulhat el a belváros átalakítása és közlekedésfejlesztése. A Zöld Város Projekt nyertes kivitelezője a Józsa Kft., míg a közlekedésfejlesztési beruházásé a HE-DO Kft. lett. A szerződések ünnepélyes aláírásán előbbit Józsa Béla ügyvezető, utóbbit Pál István műszaki igazgató képviselte.

Ötszáz millió forintból új főteret kap Tiszafüred és megújul a Városliget. Előbbi projektelem részeként elbontják a régi vásárcsarnokot és a zeneiskola egykori épületét. Közel négyezer négyzetméter kap térburkolatot, látványos fényjátékkal felszerelt, négymedencés szökőkutat és dézsás növényeket telepítenek, biztonsági kamerákat és utcabútorokat helyeznek ki. A vásárcsarnok helyén egy internetkávézó kap helyet.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere ismertette a küszöbön álló beruházások részleteit. Fotó: Bekecs Sándor

A város új főtere alkalmas lesz rendezvények lebonyolítására, hiszen kiépül az ehhez szükséges teljes infrastruktúra – ismertette Ujvári Imre polgármester.

A régi zeneiskola helyén egy akadálymentesített sétány lesz, kialakítják a Belsőfokpart úti piaccsarnok és orvosi rendelő környezetét, új parkolókat és kültéri árusítóhelyeket létrehozva. Közel száz millió forintból születik újjá a Városliget, ahol új játszópark létesül, nyilvános mosdókat telepítenek és megújul a park növényzete.

A belváros közlekedési rendjének átalakítása 350 millió forintból valósul meg. Új burkolatot kapnak a Piac tér körüli utcák és elbontják a régi, használaton kívüli önkormányzati épületeket. Sor kerül a Fő út középső részének egyirányúsítására és a burkolat felújítására, új csomópontot alakítanak ki a Nemzeti Étterem kereszteződésében. Csillapítják a belvárost érintő forgalmat, elválasztják a gyalogos, kerékpáros és autó forgalmat. Ezáltal biztonságosabb és rendezettebb lesz a belváros közlekedése.

A projekt fontos része, hogy több mint száznegyven új parkolóhelyet hoznak létre.