A Kaposvárt is legyőzte az Olajbányász

Kép: iSzolnok

Két, önbizalommal teli együttes találkozott a Tiszaligetben – írta tudósításában az Olajofficial.hu. – A vendég kaposváriak a Sopront győzték le nagyon magabiztosan, míg az Olajbányász Zalaegerszegen nyert szinte végig vezetve. Szolnoki oldalon ott volt a kezdőben az eddig sérült Juhos Levente, azaz először vezényelhette a teljes játékoskeretet mérkőzésen a hazaiak edzője.

Jobban kezdte a mérkőzést a Kaposvár, Norfleet és Ponjavics triplájával, valamint Hendlein kétpontosával ők tartottak előbbre a negyed első perceiben (6-8). Nem igazán ment a dobás a hazaiaknak, ellenben a túloldalon annál inkább. Nagy pontzuhatagról nem beszélhettünk, a vendégek azért tartottak előrébb, mert egyszerűen a tiszta helyzeteikben nem hibáztak.

Az Olajbányász támadójátékába Jones és Krsztics beállása hozott lendületet, de ez sem volt elég egyelőre arra, hogy átvegye a vezetést Dragan Alekszics csapata (14-15). Ami késett, nem múlt, egy okos Smith-Tóth kettő-kettő után utóbbinak a kosarával átvette a vezetést a Szolnok, sőt, Smith a következő támadásból megtoldotta az előnyt egy triplával (19-15). A negyed végére Norfleet bravúros triplája tett pontot, így minimális hazai előnnyel vonulhattak az első pihenőre a csapatok (19-18).

Dramicsanyin és Hendlein duplájával indult a második negyed, de sokáig nem örülhettek a vezetésnek a vendégek, ugyanis előbb Jones szerzett remek kosarat betörésből, majd Kovács Péter triplájával már Olajbányász-előnyt mutatott az eredményjelző (24-22). Közben Fekete Ádám dühöngött kicsit, játékosai két egymás utáni támadásból is a nézőtérre passzoltak, így Tucker hármasával ötpontosra hízhatott az Olajbányász előnye.

Davis igyekezett hátára venni csapatát, bravúros kosaraival csak tartani tudták a különbséget a gyorsan és egyre látványosabban kosárlabdázó szolnokiakkal szemben. Egy villámgyors Tucker-Smith játék végén Morant zsákolt egy hatalmasat, az akció bármelyik bajnokságban hatalmas sikert aratott volna (33-26). Nem adták meg magukat a kaposváriak, Lalics duplája után Davis szerzett harcosan labdát. A felzárkózási törekvéseknek Jones vetett véget egy futtából dobott hármassal. 

Azért nem tudott jobban ellépni ekkor ellenfelétől a Szolnok, mert Smithék többször is siettették a befejezéseket, így ziccerek maradtak ki. Ponjavics egy ilyen hibából szerzett labdát, s zsákolása után két és fél perccel a nagyszünet előtt időt is kellett kérnie Dragan Alekszicsnek (38-32).

A negyed hajrájához érve igyekezett szorítani védekezésén a Kaposvár, s ez sikerült is nekik. Davis például egészen remekül fogta az Olajbányász pontfelelősét, Jonest. Nagyon nehezen jutott ebben az időszakban dobóhelyzetig a Szolnok, így a mezőny legjobbja címért joggal pályázó Rashun Davis triplájával ismét egészen szorossá vált az állás (38-36). A negyedet végül Smith kettese zárta le.

Davis ott folytatta a fordulás után, ahol abbahagyta előtte, labdát lopott Smithtől, majd ziccert dobott. A szolnoki irányító azonnal válaszolt, de Davis tarthatatlan volt, támadó-lepattanója után Hendlein volt eredményes. Utána megint Davis következett, s máris egyenlő volt az állás (42-42). Morant egy hatalmas zsákolással zárta le az elrontott szolnoki támadások sorát, utána gyorsan blokkolta Hendleint is. Kedvet csinált csapattársainak a pontszerzéshez, legalábbis Tuckernek mindenképpen, hármasával ismét levegőhöz jutott a Szolnok (47-42).

Mindezek ellenére nem volt az igazi a hazaiak támadójátéka, sok volt benne a pontatlanság ebben az időszakban. Juhos Levente is megszerezte első pontjait az Olajbányászban bajnoki mérkőzésen, egy szép, lefordulás utáni tempóból volt eredményes. Pár pillanattal később Tucker lopott labdát, zsákolása után tíz pontosra nőtt az Olajbányász előnye (52-42). Csak jelezzük, a szolnoki szempontból sikeres percekben nem volt a pályán Rashun Davis, láthatóan a játékmester nélkül gondban volt ezen az estén a Kaposvár.

Közben Juhos Levente centerezett egyet, a túloldalon Lalics is hasonlóan szerzett kosarat (57-48).

Ritka bravúr következett, az Olajbányász egy támadásból két triplát is szerzett. Krsztics távolija közben ellökték Tóth Norbertet, a kosár érvényes volt, s a szabálytalanság miatt a Szolnok jöhetett oldalról. Jones pedig szintén hármast szerzett (59-48). Mielőtt elhihették volna a szolnoki játékosok, hogy megrendítették a vendégeket, újfent Davis rántott egyet övéinek kátyúba ragadt szekerén egy hárompontossal (59-51).

Az utolsó perc is tartogatott izgalmakat a harmadik negyedben. Előbb Lalics hibázott ajtó-ablak ziccert, Smith hármasa kimaradt, nem úgy Davisé, így újfent szorossá tudta tenni az állást a Kaposvár (59-54).

Kovács Péter hármasa indította a záró negyedet, ettől kedvet kaptak a játékosok a pontszerzéshez. Lalics büntetőire Tucker harmadik triplája és Jones kettese érkezett válaszul, a túloldalon Hendlein célzott pontosan távolról, s jött ismét Davis, aki labdát szerzett és ziccert dobott (67-61).

Talán fölösleges mondani, újra Davis szerzett kosarat, ötödik hármasával már csak három pont maradt a hazai előnyből. Megtorpant ismét a szolnoki támadójáték, eladott labdák, pontatlan dobások következtek, így aztán visszatért a vendégek harcikedve, hiszen reálissá vált számukra akár a győzelem is (67-64). 

A kihagyott helyzetekért némileg kárpótolta a sors a hazaiakat, két ziccert is kihagytak a vendégek, így aztán az utolsó öt percnek szűk szolnoki előnnyel vághattak neki a csapatok. Juhos verte meg centerben Hendleint, majd Lalicsot szerelte a túloldalon. Krnjajski hármasával és a hosszú időre eltűnő Ponjavics büntetőivel egyenlített a Kaposvár három perccel a vége előtt, izgalmas hajrá várt tehát a két csapatra (69-69).Morant két bedobott büntetője óriási sikert aratott (nem ez a center erőssége), mint ahogyan Davis kihagyott hármasa. Lalics is hibázott, s Tucker triplája is kipördült a gyűrűből. Szerencsére a szolnoki gyűrűt is bedeszkázták, így egy perccel a vége előtt Morant zsákolása (szokás szerint Smith volt a kihagyhatatlan passz „elkövetője”) négypontos hazai előnyt ért (73-69). A vendégek valamiért nem Davisre bízták ebben a fontos szituációban a befejezést, Norfleet erőlködte túl a támadást, el is rontotta a helyzetet. Faultolási kényszerbe kerültek a vendégek, Krsztics nem hibázott a büntetővonalról, egy támadásnyi idővel a vége előtt már hattal ment az Olajbányász. Ennyi idő nem kellett a vendégeknek ahhoz, hogy eladják a labdát, amivel el is dőlt a mérkőzés. Szoros, helyenként kifejezetten kemény meccsen végül megérdemelten győzött a végjátékban jobban koncentráló, ám meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtó házigazda.

Szolnoki Olajbányász – Kaposvári KK  75-69 (19-18, 21-18, 19-18, 16-15)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, 1480 néző. Vezette: Kapitány, Tóth, Minár.

SZOLNOK: Smith 11/3, Tucker 13/9, Rudner, Juhos 6, Morant 15. Csere: Jones 13/3, Krsztics 7/3, Tóth 4, Kovács 6/6. Edző: Dragan Alekszics

KAPOSVÁR: Davis 27/15, Norfleet 6/6, Ponjavics 8/3, Hendlein 9/3, Dramicsanyin 6. Csere: Lalics 10, Krnjajski 3/3, Baki, Bogdán. Edző: Fekete Ádám

iSzolnok

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Futó záporok, zivatarok jöhetnek

Kedden a napos időszakokat újra az erősen megnövekvő gomolyfelhők zavarják majd meg, így több tájegységünkön elszórtan ismét kialakulhatnak átmeneti jelleggel futó záporok, zivatarok, egyes zivatarokat esetleg

Tovább »

Nem adta meg az elsőbbséget

Egy helyi lakos közlekedett személygépkocsival Jászberény belterületén 2020. május 24-én 9 óra 30 perc körül – írja a police.hu. Haladása során – az Állj! Elsőbbségadás

Tovább »

Heti állásajánlat

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai. Munka-és termelésvezető-munkavezető (Kisújszállás), Bolti eladó (Karcag), Éttermi felszolgáló (Kisújszállás), Szakács (Kisújszállás), Egyéb személy-és vagyonvédelmi

Tovább »