Ősszel is biztonságosan

Kép: police.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a megváltozott időjárási és útviszonyokra hívja fel a figyelmet.

Az év utolsó hónapjaiban megváltoznak az időjárási körülmények. Az őszi időjárás sokszor kedvezőtlen körülményeket idézhet elő a közlekedésben. Gyakrabban kell számolni a köd, az eső megjelenésével, az utak csúszósságával, éppen ezért fontos, hogy körültekintően és türelmesen vezessenek, közlekedjenek!

A közúti közlekedési balesetek jellemző okaként fordul elő a pályaelhagyással járó és a követési távolság be nem tartása miatt bekövetkezett balesetek. A járművezetők egy része nem figyel oda a megváltozott útviszonyokra, nem ismeri fel az abban rejlő veszélyeket. A hőmérséklet csökkenésével, a vizes, sáros, falevelekkel teli, nyálkás úttesten való közlekedéskor megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, valamint kanyarodáskor.

A balesetek elkerülése érdekében fogadják meg tanácsainkat!  

  • Az ősz beköszöntével ajánlott a gépkocsik felülvizsgálata. Ellenőrizzék, hogy megfelelő-e az abroncsok állapota, a gépjárművet feltöltötték-e fagyálló folyadékkal, valamint megfelelően működnek-e a világító berendezések, az ablaktörlők, valamint a fűtő- és párátlanító berendezések!
  • Veszélyt jelenthet a közlekedőkre a fákról lehulló, nedves levéltömeg, amelytől az úttest csúszóssá válhat. Hasonló a mezőgazdasági gépek által felhordott sár hatása is. Ilyenkor csökken a gumiabroncs tapadása és megnő a féktávolság, ezért számolni kell azzal, hogy ez más vezetéstechnikát igényel.
  • Nedves, esős időben soha ne úgy közlekedjenek, ahogy nyáron megszokták! Mindig tartsanak nagyobb követési távolságot!
  • Kerüljék a hirtelen fékezést, sebességüket óvatosan csökkentve közlekedjenek és óvakodjanak a váratlan és gyors irányváltoztatástól!
  • Minél hamarabb szereltessék fel a téli gumikat, ne várják meg amíg leesik a hó, hiszen már +7˚ C alatt is jelentősen romlik a nyári gumik tapadása!
  • Ősszel – és télen is – ajánlott mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok számára, hogy láthatósági mellényt, fényvisszaverő ruházatot viseljenek! Így a többi közlekedő gyorsabban és időben észlelheti jelenlétüket.

Az utak biztonságáért, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve, toleranciát mutatva vesznek részt a közlekedésben.

…hogy mindenki hazaérjen!

police.hu


Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Három baleset kedden

Újszászon, Jászárokszálláson és Kisújszállás közelében történtek közlekedési balesetek – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság. Egy helyi lakos közlekedett kerékpárral Újszász belterületén 2020. augusztus 4-én 10 óra

Tovább »

Visszatér a napos idő

Csütörtökön kezdetben a Dunántúl középső és déli felén még szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok, majd délután már csak néhol délen és nyugaton alakulhatnak ki.  Az ország nagy

Tovább »