Ősszel is biztonságosan

Kép: police.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a megváltozott időjárási és útviszonyokra hívja fel a figyelmet.

Az év utolsó hónapjaiban megváltoznak az időjárási körülmények. Az őszi időjárás sokszor kedvezőtlen körülményeket idézhet elő a közlekedésben. Gyakrabban kell számolni a köd, az eső megjelenésével, az utak csúszósságával, éppen ezért fontos, hogy körültekintően és türelmesen vezessenek, közlekedjenek!

A közúti közlekedési balesetek jellemző okaként fordul elő a pályaelhagyással járó és a követési távolság be nem tartása miatt bekövetkezett balesetek. A járművezetők egy része nem figyel oda a megváltozott útviszonyokra, nem ismeri fel az abban rejlő veszélyeket. A hőmérséklet csökkenésével, a vizes, sáros, falevelekkel teli, nyálkás úttesten való közlekedéskor megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, valamint kanyarodáskor.

A balesetek elkerülése érdekében fogadják meg tanácsainkat!  

  • Az ősz beköszöntével ajánlott a gépkocsik felülvizsgálata. Ellenőrizzék, hogy megfelelő-e az abroncsok állapota, a gépjárművet feltöltötték-e fagyálló folyadékkal, valamint megfelelően működnek-e a világító berendezések, az ablaktörlők, valamint a fűtő- és párátlanító berendezések!
  • Veszélyt jelenthet a közlekedőkre a fákról lehulló, nedves levéltömeg, amelytől az úttest csúszóssá válhat. Hasonló a mezőgazdasági gépek által felhordott sár hatása is. Ilyenkor csökken a gumiabroncs tapadása és megnő a féktávolság, ezért számolni kell azzal, hogy ez más vezetéstechnikát igényel.
  • Nedves, esős időben soha ne úgy közlekedjenek, ahogy nyáron megszokták! Mindig tartsanak nagyobb követési távolságot!
  • Kerüljék a hirtelen fékezést, sebességüket óvatosan csökkentve közlekedjenek és óvakodjanak a váratlan és gyors irányváltoztatástól!
  • Minél hamarabb szereltessék fel a téli gumikat, ne várják meg amíg leesik a hó, hiszen már +7˚ C alatt is jelentősen romlik a nyári gumik tapadása!
  • Ősszel – és télen is – ajánlott mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok számára, hogy láthatósági mellényt, fényvisszaverő ruházatot viseljenek! Így a többi közlekedő gyorsabban és időben észlelheti jelenlétüket.

Az utak biztonságáért, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve, toleranciát mutatva vesznek részt a közlekedésben.

…hogy mindenki hazaérjen!

police.hu


Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Gyerekével rabolt egy abádszalóki nő

A fellebbviteli főügyészség a rablás bűntettével és más bűncselekménnyel vádolt nő letartóztatását fenntartó végzés helybenhagyására tett indítványt – írja az ugyeszseg.hu A Tiszafüredi Járásbíróság nem

Tovább »

Megújul a zöldséges piac

Új helyre költözött a zöldségpiac, amelynek a helyét lezárták. Miért volt erre szükség?- kérdeztük Molnár Páltól, a Városgondnokság igazgatójától. A régi zöldségpiac felújítás alatt van,

Tovább »

Balesetekkel indult a július

Mint arról korábban hírt adtunk, közúti közlekedési baleset történt 2020. július 1-jén 19 óra 45 perc körül a 4-es számú főúton, Szolnok külterületén – írja a police.hu

Tovább »