Még nem késő hívni a kéményseprőt

Illusztráció. (Kép: origo.hu)

A csípősebb őszi időjárás beköszöntével egyre több háztartásban gyújtanak be a kazánba, kandallóba, illetve kapcsolják be a gázüzemű fűtőberendezést. Az otthon melegének biztosításakor azonban minden esetben gondolni kell a kémények karbantartására, ennek elmaradása ugyanis súlyos következményekkel járhat. Tavaly megyénkben ötvenöt kéménytűz történt, ezek azonban egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lettek volna.

Az égéstermék-elvezetők belsejében a használat során kátrány rakódik le, ennek folyamatos vastagodása a kémény keresztmetszetének csökkenésével jár. Mindez a forró füst hatására meggyulladhat, ezzel kéménytüzet előidézve, amely akár a lakás többi részére is átterjedhet. A rosszabb áteresztő képesség miatt a lakásba akár az égéstermék is visszaáramolhat. A problémák megelőzése érdekében a katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések esetében ne használjanak kommunális (műanyag, gumi) hulladékot, nedves vagy festett fát, ezek ugyanis növelik a kátránylerakódást a kéményekben, ráadásul elégetésükkel rengeteg káros anyag kerül a levegőbe.

A kémények rendszeres, ingyenes ellenőrzésével ezek a kellemetlenségek kiküszöbölhetők. A társasházak lakóihoz a kéményseprők kötelező sormunka keretében szállnak ki, a családi házakban élőknek azonban kérni kell a szolgáltatást a katasztrófavédelemtől. Ezt meg lehet tenni telefonon a 1818-as, ingyenesen hívható telefonszámon a 9-es, majd kétszer az 1-es nyomógomb megnyomásával, interneten keresztül a www.kemesepres.katasztrofavedelem.hu oldalon az Ügyfélszolgálat menüpont alatt, vagy akár személyesen is befáradhat az 5440 Kunszentmárton, Rákóczi u. 19. szám alatt található megyei ügyfélszolgálati pontra.

A megbeszélt időpontban a kéményseprő megjelenik az ingatlannál, átvizsgálja a kémény belsejét és műszaki állapotát, ellenőrzi az égéstermék összetételét, illetve azt, hogy a fűtőberendezés helyiség megfelelő oxigén utánpótlással rendelkezik-e a biztonságos üzemelés érdekében. A szakember az ellenőrzésről tanúsítványt állít ki; és ha hibát talál, érdemes azonnal intézkedni a javításról.

A katasztrófavédelem kéményseprői képzett szakemberek; minden esetben arcképes igazolványt mutatnak; fekete színű, „KÉMÉNYSEPRŐ” feliratú egyenruhát viselnek, valamint ugyanilyen feliratú gépjárművel közlekednek és egyetlen esetben sem kezelhetnek készpénzt.

Otthonaink biztonságáért azzal is sokat tehetünk, ha füstérzékelőt szerelünk be. Ezek a néhány ezer forintért megvásárolható készülékek tíz évig megbízhatóan működnek, a füst legkisebb jelére hangos, sípoló jelzést adnak, így a bent tartózkodóknak még lehetőségük van eloltani a kezdeti stádiumban lévő tüzet, vagy sértetlenül elhagyni az épületet.

JNSz Megyei Katasztrófavédelem

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

TiszTa-tó Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnmegelőzési szakemberek folytatják a TiszTa-tó bűnmegelőzési programot a Tisza-tó környékén. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai Tiszafüreden, Tiszaszőlősön és Abádszalókon folytatták

Tovább »

Bemutatkozó mise a Vártemplomban

Vasárnap tartotta bemutatkozó miséjét a szolnoki vártemplomban Gáspár István atya. A megyeszékhely új katolikus plébánosa augusztus 1-jével érkezett a városba. Mint ismert, Gáspár István atya

Tovább »