„Köszönjük a vidék támogatását!”

Tarlós István: Lesz még szebb is. Sok sikert kívánok!
Fotó: Kurucz Árpád

A FIDESZ-KDNP kapta országosan a legtöbb voksot.

A kormánypártok kapták a legtöbb voksot országosan, azonban Budapest vezetését elvesztették. Tarlós István főpolgármester magánemberként már vasárnap este gratulált ellenzéki kihívójának, Karácsony Gergelynek. Orbán Viktor miniszterelnök a leköszönő főpolgármester érdemeit méltatta, illetve kiemelte, hogy a legtöbb mandátumot országosan a kormánypártok szerezték meg. A kormányfő a Fidesz—KDNP politikájának alakításáról is beszélt.

– Megköszönöm azoknak, akik rám szavaztak, az egész közösségnek, Budapestnek az elmúlt kilenc, illetve 13 évet, Óbudának az elmúlt 29 évet. Szép sikereket, nyugalmat kérek. Higgadtnak kell maradni. Országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni. Budapest így döntött, Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere éjféltől. Lesz még szebb is. Sok sikert kívánok! A szavazatok teljes összeszámlálása előtt már magánemberként, telefonon gratuláltam Karácsony Gergelynek – nyilatkozta lapunknak tegnap este Tarlós István főpolgármester, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel az oldalán a Bálna rendezvényközpontban, a kormánypártok eredményvárójának helyszínére, sajtótájékoztatóra sietett.

– Budapest vesztett egy főpolgármestert, én viszont nyertem egy tanácsadót – mondta az eredményvárón Orbán Viktor. A miniszterelnök köszönetét fejezte ki a szavazóknak, gratulált a mandátumot szerzett képviselőknek, különösen a kormánypárti jelölteknek. – Nagy, nehéz verseny volt, olyan, amelynek egy pártok közti versenyben, demokráciában kell lennie – tette hozzá. Összegzése szerint a Fidesz–KDNP most is hozta listán az 50 százalék feletti eredményt. Külön köszönetét fejezte ki Tarlós Istvánnak az elmúlt kilencéves főpolgármesteri munkájáért. – Ő volt, aki kirángatta Budapestet a csődből, neki köszönhető többek között, hogy ilyen szép fővárosa van Magyarországnak – mondta. A miniszterelnök azt mondta, elfogadja a főváro­siak döntését, a kormány együttműködésre fog törekedni. Arról is beszélt, hogy a 23 megyei jogú városból 13-at tartottak meg, a megyei közgyűléseknek pedig mindegyikét elnyerte a Fidesz–KDNP. – A vidéki Magyarország támogatását köszönjük, a vidéki magyar emberek ezután is számíthatnak ránk – szögezte le. A miniszterelnök arról is szólt, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb települések több mint felében kormánypárti polgármester lesz, a Fidesz–KDNP pedig a legerősebb pártszövetség. – Nekünk továbbra is Magyarország lesz az első – mondta, hozzátéve: értékelni fogják az eredményeket, és ennek megfelelően alakítják a kormánypártok politikáját.

– Országosan a Fidesz szerezte a legtöbb szavazatot, az ország térképe narancssárga – ezt az előzetes adatok alapján már Szijjártó Péter mondta a Bálnában. A külgazdasági és külügyminiszter megköszönte, hogy a választók nagy számban járultak az urnák elé. Külön megköszönte azoknak, akik a kormánypártok jelöltjeit támogatták, és az aktivisták munkáját.

Horn Gábor, a Republikon Intézet igazgatója: Úgy tűnik, hogy jelentős hatást gyakorolt a szavazókra a Borkai Zsolt személye körüli botrány, hiszen a közvélemény-kutatások nem jelezték előre az ellenzék ilyen jó szereplését a győri polgármesterről és köréről kiszivárgott felvételek előtt. A legmeglepőbb az, hogy a megyeszékhelyeken és több más vidéki városban ért el kimagaslóan jó eredményt az ellenzék.

Horn Gábor, a Republikon Intézet igazgatója. (Kép: Magyar Nemzet)

Jelenleg az ország egészét nézve elmondható, hogy már nincsen kétharmados többsége a Fidesz–KDNP-nek, két hasonlóan erős tábor áll egymással szemben. Az ellenzéki politikusok számára azért is fontos a mostani jó szereplés, mert utoljára 2006-ban volt sikerélményük, s a beállás egy közös ellenzéki jelölt mögé a továbbiakban is útmutató lehet nekik. Az ellenzék fővárosi térnyerésével kapcsolatban azt is megjegyezném: véleményem szerint Orbán Viktor nem fogja elkövetni még egyszer azt a hibát, amit 1998 és 2002 között, vagyis hogy Budapesttel szemben politizál, büntetve azt.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője: A 2006-os országgyűlési választások óta minden helyhatósági, országgyűlési és európai parlamenti választáson többséget szerzett a Fidesz–KDNP, a helyzet pedig a tegnapi önkormányzati voksoláson sem alakult másképp. A kormánypártok a vidéket ismételten maguk mellé állították, mind a megyei közgyűlések, mind a vidéki települések többségének támogatását megszerezték. Ennek egyik bizonyítéka a listás szavazatok ötven százalék feletti kormánypárti részesedése, valamint a megyei jogú városok többségének megnyerése.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője. (Kép: Magyar Nemzet)

Az ellenzék ugyanakkor részleges sikereket tudott felmutatni néhány nagyvárosban és Budapesten is, amelyek jelentősége az elmúlt hetek felfokozott kampányhangulata miatt vált érdekessé. A nagyvárosokban és a budapesti kerületekben sokan Borkai Zsoltot, a Fidesz botrányba keveredett politikusát láthatták a párt jelöltjei mögött, emiatt kaphattak néhol kevesebb szavazatot, mint korábban.

Magyar Nemzet

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest