Jelentős fejlődésnek indult az elmúlt években Kenderes

20191001_164921

Tősgyökeres kenderesi Pádár Lászlóné polgármester, aki kilenc éve vezetője a városnak. Az elmúlt évek fejlődéséről és a további tervekről kérdeztük.

Egy településen a közéletnek rengeteg területe van az oktatástól kezdve a biztonságon át, az egészségügyig. Melyek a legfontosabb területek, amelyek fejlesztésre szorulnak?

Kilenc éve vezetem a várost, azelőtt 20 évig jegyzője voltam. Tősgyökeres kenderesi vagyok, olyan lokálpatrióta, aki nem tud a települése nélkül élni. A rendszerváltás előtt Kenderes semmilyen támogatást nem kapott a Megyei Tanácstól, így 40 évnyi lemaradást kell pótoljunk. A Magyar Kormány egyedi támogatásának köszönhetően rengeteg középületünk megújulhat. A Városházán külső és belső felújítás veszi kezdetét, a posta, a vasút és mind a három iskolaépületünk is megújul. Mindkét templomunkon elkezdték a munkálatokat. A kastély felújítására is sor kerül. Átadtuk az óvodát, bölcsődét indítottunk. Amikor ezek kész lesznek, egy új városkép fogadja majd az idelátogatókat.

Honnan kellett elindulni a város fejlesztésével?

Kaotikus állapotot vettem át 2010-ben. A bűncselekmények száma az országos szintet meghaladta, éjszakánként 2-3 betörés is volt. Ezt másfél év alatt sikerült konszolidálni. Ehhez az kellett, hogy hat főre bővüljön a rendőri létszám.

Tehát a közbiztonsággal kellett kezdeni. Ennek keretében milyen fejlesztések valósultak meg az elmúlt 9 évben?

Először a rendőrségi épületet újítottuk fel. Nagyon rossz állapotban volt. Benne egy szolgálati helyet is kialakítottunk. Most a tető felújítása várat magára. Ez egy jövőbeni pályázat függvénye.

Milyen területeken valósultak meg, vannak folyamatban és indulnak majd fejlesztések?

Az oktatás területén is nagy változás történt. Az óvodát és az általános iskolát a Római Katolikus Egyháznak adtuk át működtetésre. Az egyes számú iskola épülete, amely korábban zárdaiskola volt, és a kettes számú iskola épülete közel 700 millió forintból újulhat meg. Jelenleg az egyesnek a munkálatait végzi a kivitelező, így a kettesben, illetve konténerépületekben vannak elhelyezve a gyerekek. A hármas számú iskola épületének új funkciót adunk: alkotóház és vendégszobák kialakítására pályáztunk, eszerint alakítjuk át.

Ahol a Kormányzó úr kastélya található ott van a helyi mezőgazdasági iskola épülete és kollégiuma. Traktoriskolaként indult 1950-ben, majd folyamatosan fejlődött és tartja a lépést a korral. Újabb és újabb szakmacsoportokat indítanak.

A Liliom Óvoda az általános iskolához tartozik. Nagyon szép, felújított épületben 140 óvodás jár ide. Mellette van a most szeptemberben indult, önkormányzati fenntartású bölcsőde.

Kardinális kérdés minden településen az egészségügy helyzete.

Az önkormányzati munkában, a képviselő-testület munkájában is prioritást kap az egészségügy helyzete. Praxisközösség alakult a kisújszállási orvosokkal. Beindultak a szűrűvizsgálatok és a prevenciós foglalkozások. Kenderesen biztosítjuk a laborvizsgálatokhoz a vérvételt és ultrahangvizsgálattal is tudunk szolgálni. Kaptunk egy modern ultrahang készüléket és kéthetente jár egy szakorvos Szegedről. Az ultrahangvizsgálatok költségét az önkormányzat magára vállalta, így az nem terheli a lakosokat.

Akkor elmondható, az önkormányzat átlépve hatáskörét, saját erőből is segíti a magas színvonalú egészségügyi ellátást.

Minden háziorvosi praxist betöltöttek Kenderesen, továbbá az orvosi asszisztencia működtetését átvállalta az önkormányzat. Véleményünk szerint nem csak megszerezni, de meg is kell tartani a jó orvosokat, ezért a háziorvosi és a fogorvosi asszisztenciát is álljuk. A védőnői szolgálatunk is színvonalasan működik. Ez jelenleg a régi orvosi rendelőben van. A tető felújítására és eszközbeszerzésre most nyertünk 2 millió forintot a Magyar Falu Programban.

Rengeteg vállalása van az önkormányzatnak az egészségügy színvonalának fenntartásához. Nem terheli ez le a település költségvetését?

600 millió forint a város költségvetése, a közmunkaprogrammal 1 milliárd forint összesen. A pályázati összegekkel ez most közel 3 milliárdra tehető.

Ebből mekkora szelet jut a települési infrastruktúrára?

Ezen fejlesztések legtöbb része ciklusokon átívelő, hosszú folyamat. Az útépítésekkel van lemaradásunk, melyeket úgy próbálunk áthidalni, hogy az útalapokat mi magunk csináljuk önerőből és a további munkálatokra igyekszünk pályázati forrásokat szerezni. Ugyanez a helyzet a járdaépítéssel. A Horthy-kriptához vezető út térkövezésére nyertünk legutóbb forrást. A következő ciklus egyik legfontosabb feladata, hogy az útjainkat szilárd burkolatúvá tegyük és a járdáinkat járhatóvá.

Nagyon jól működő közmunkaprogramunk van. Öt éve megszereztük a volt repülőgépes szolgálat telephelyét a START mintaprogram keretein belül, ahol az önellátás feltételeit meg tudtuk teremteni. Állattartással, növénytermesztéssel és térkő készítésével is foglalkozunk ott.

Nagyon fontos Kenderes életében is a helytörténet, ehhez kapcsolódóan a kultúra kérdése. Egy városban rendezvényeket kell szervezni, a hagyományokat ápolni, megemlékezéseket és különböző programokat tartani. Hogy áll Kenderes a közösségformáló rendezvényekkel és a hagyományőrzéssel?

Kiemelt figyelmet fordítunk ezekre a területekre, úgy gondolom a történelem kötelez is bennünket, hiszen Horthy Miklós szülővárosáról beszélünk. Minden egyes testület kiemelt figyelemmel volt az iránt, hogy méltóképpen ápoljuk a Kormányzó úr és családjának emlékét. Kiemelt rendezvény az újratemetésének időpontjához kapcsolódó. Történelmi előadások, megemlékezések zajlanak a településen ekkor. Hagyományőrző egyesületünk magas színvonalú rendezvényeket szervez. Nemzeti ünnepeinket méltóképp ünnepeljük és ezekhez kapcsolódóan is igyekszünk pályázati forrásokat keresni.

Hogy tudják könnyebbé tenni a bánhalmaiak életét?

Bánhalmán körülbelül ötszáz ember él. Ez a település is része a fejlesztéseknek, a szennyvízhálózat kiépítése jelenleg folyik a településrészen. Ezenkívül megvalósult a közvilágítás fejlesztése is. Az iskolaépületből egy közösségi házat alakítunk ki, most is zajlanak az energetikai korszerűsítés munkálatai. Továbbá megépítünk egy kis templomot. Míg más országokban templomrombolások történnek, ez egy nagyon nagy szó, hogy Bánhalmán megépül egy kis templom, melynek dísze lesz egy kis harang, amelyet egy gyöngyösi kis településről kapunk ajándékba. Jövőbeni házasságok, keresztelők színhelye lehet ez az épület.

Milyen települést szeretne látni 5-10 év múlva? Milyen feladatok állnak még Önök előtt?

Mindig vannak újabb és újabb feladatok és igények a lakosság részéről. Azt szeretném, ha az évek múltával egy olyan településen élhetnénk, ahol egyre több mosolygós embert látok, kacagó gyereket hallok.

Meg kell építsünk egy idősek bentlakásos otthonát. Most úgy néz ki, sikerült egy olyan kivitelezőt találni, aki ezt megépíti és később az üzemeltetésről egy alapítványon keresztül fog gondoskodni. A pedagógusokkal egy tehetséggondozó iskolát álmodtunk meg. Továbbá tárgyalásban állunk egy házgyári elemeket gyártó üzemmel. A napokban adtuk be pályázatunkat egy 24 férőhelyes, kétcsoportos bölcsőde építésére. Nem élek álomvilágban, reális esélyt látok ezek megvalósulására a következő ciklusban.  

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ittasan balesetezett Tiszafüreden

A Tiszafüredi Rendőrkapitányságon eljárás indult járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy 30 éves egyeki lakos ellen – írja a police.hu. A férfi

Tovább »