Dérynében emlékeztek Karcag mártírjára

Kép: infoKarcag

Karcag mártírjára, Pap Béla református lelkészre emlékezett Kovács Dániel Gábor, akinek Örök kőszállra állva címmel jelent meg könyve a rejtélyesen, a Bakonyban eltűnt lelkészről. Pap Béla (1907- 1957) Az erdélyi Gyaluban született.

A Karcag Városi Önkormányzat és a Déryné Kulturális Központ szervezésében az ünnep előestéjén a Dérynében emlékeztünk az 56-os eseményekre és a mártírokra. Köszöntőt Nt. Koncz Tibor, a Nagykunsági reformtus Egyházmegye esperese mondott, majd a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium tanulói idézték fel az 1956-os eseményeket.

Karcag mártírjára, Pap Béla református lelkészre emlékezett Kovács Dániel Gábor, akinek Örök kőszállra állva címmel jelent meg könyve a rejtélyesen, a Bakonyban eltűnt lelkészről. Pap Béla (1907- 1957) Az erdélyi Gyaluban született, szülei pedagógusok voltak. A Lónyay utcai református gimnáziumban tett érettségi után iratkozik be 1925-ben- a Teológiára. Ezt kétéves amerikai ösztöndíj követi, hazatérte után pedig mint vallásoktató dolgozik.

A karcagi gyülekezet 1942-ben hívta meg lelkipásztorának, ahol sokat tett az ifjúságért is. 1951-ben kiéleződik az iskolakérdés, a teológiákat is összevonják. Pap Béla harcol az iskolákért, a zsinati választások tisztaságáért és állásfoglalása mellett Péter János püspök intése ellenére is kitart. Novemberben letartóztatják és négy és fél évi szabadságvesztésre ítélik.

A váci börtönbe kerül, ahol korábban a köztörvényes bűnözőknek ő nyújtott lelki vigaszt. 1956-ban szabadul, püspöknek jelölik, de nem fogadja el. 1957-ben tűnt el nyomtalanul a bakonyi erdőkben, bakancsa alapján azonosították. A karcagi születésű szerző könyvében Pap Béla életéről, rejtélyes eltűnéséről is szól, melyhez Csűrös András egyháztörténésztől kapott, a lelkész munkásságát bemutató 100 oldalas dolgozatát is felhasználta.

A szerző gondolatai után a gimnázium Főnix Diákszínpada A Bakancs címmel adott elő egy jelenetet a könyvből. Az ünnepi műsort összeállította Nagy Tünde tanárnő.

infoKarcag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest