Csúcsra járatta az elmúlt öt évben az útfelújítást Tiszafüred

Kép: Szoljon.hu

A közelmúltban ért véget Tiszafüred elmúlt húsz évének legnagyobb útfelújítási programja, mely során hat belterületi út újult meg, közel két és fél kilométer hosszan. Emellett a mögöttünk álló években számtalan útszakasz és járda kapott új burkolatot.

Az úthálózat – még a 2014 előtti időszakról – megörökölt állapota sürgős beavatkozást igényelt. Négy évvel ezelőtt, 2015-ben indult el a város átfogó infrastruktúra fejlesztése. Hamarosan pedig kezdetét veszi két beruházás, melyek keretében további belvárosi utak újulnak meg és a Városliget is százmilliós fejlesztésen esik át.

Idén szeptemberben új útfelújítási program vette kezdetét Tiszafüreden, melynek részét képezi a szilárd burkolattal nem rendelkező útszakaszok felújítása.

Az alkalmazott technológiának köszönhetően szilárd, pormentes útfelület jön létre, melyre később aszfaltburkolatot húznak. Az úgynevezett itatott makadám-útépítés során először a betemetett árkokat ássák ki, majd gréderrel legyalulják a rossz felületet, végül az aknafedeleket szintbe emelik.

Ezután a nyolc-tíz centiméter vastagon terített mart aszfaltréteghez bitumen emulziót adnak. Erre egy forró bitumennel kevert bazaltréteg kerül, végül apró kaviccsal lezárják a pályaszerkezetet. Ilyen munkálatok indultak el többek között a Könyök úton és a Széchenyi-kertben is. Utóbbi esetében több évtizedes problémára sikerült megoldást találni, a város egyik leghosszabb utcája végre szilárd burkolatot kap.

A napokban jelent meg a Belügyminisztérium honlapján a tájékoztatás, hogy Tiszafüred több mint huszonnyolc millió forintot nyert belterületi, aszfaltos utak további felújítására. Az önkormányzat ehhez közel tízmillió forint önerőt társít.

Összesen tehát harmincnyolc millió forintból kap új burkolatot a Felsőbuda út és a Kornyikszőlő út, valamivel több mint egy kilométer hosszan. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a támogatási szerződés aláírása és a kivitelező kiválasztása után még idén elkezdődik a munka. Hozzátették: az említett beruházáson túl a Felsőbuda út aszfalt nélküli részének felújítását is befejezik még 2019-ben.

Az elmúlt öt évben hatszázötven millió forint összegben, harminc út újulhatott meg vagy van folyamatban a felújítása. Eddig a Fürdő, Kakukk, Nyergesek, Iskola, Búzavirág, Arany János, Csillag, Hunyadi, Fő, Igari, Mártírok, Kismuhi, Belsőkertsor, Szőlősi, Vörösmarty, Óbuda, Csatlós, Tariczky sétány, Muhi, Húszöles és az Akácfa utak újultak meg.

Most ehhez csatlakoznak még a folyamatban lévő beruházások, mint például a Széchenyi-kert, a Kornyikszőlő, a Könyök és a Felsőbuda út.

A program azonban korántsem ért véget. Az új főtér építésével és a belváros forgalmi rendjének átalakításával kapcsolatban megújul a Fő út még hiányzó szakasza a Deák tér és a Nemzeti Étterem között. Új burkolatot kap továbbá a Rét, a Kiss Pál, valamint a Belsőfokpart út egy jelentős szakasza is.

Szoljon.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ittasan balesetezett Tiszafüreden

A Tiszafüredi Rendőrkapitányságon eljárás indult járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy 30 éves egyeki lakos ellen – írja a police.hu. A férfi

Tovább »