Akár ötmillió forintra is megbírságolhatnak közös képviselőket

A társasházakról szóló törvény 2020. január 1-jétől módosul, akár saját vagyonával is felelnie kell a közös képviselőnek. Az új szabály értelmében a társasház közös feladatait ellátó képviselőket nyilvántartásba veszik. Ahhoz, hogy a munkakört betöltők megfelelően tudják végezni feladataikat, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakképzést indít október 11-től.

„Sok esetben olyan, a lakóközösség által megválasztott közös képviselők látják el a csaknem másfél millió társasház feladatait, akiknek nincs megfeleő szaktudásuk. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ezen próbál segíteni egy most induló szakképzésével” – mondta Sztranyák József, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) alelnöke, a (BKIK) ingatlanosztály elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A közös képviselőket nyilvántartásba veszik

A szaktudásra azért van szükség, mivel a 2020 január 1-jén életbe lépő törvény értelmében minden közös képviselőnek regisztrálnia kell az ingatlan-nyilvántartásba, a társasházak tulajdoni törzslapjaira fel kell vezetni a nevét, személyes adatait és pontos elérhetőségét. Feladatainak elmulasztása vagy jogsértés esetén saját vagyonával kell felelnie, és akár ötmillió forintos pénzbírság is kiszabható lesz rá.

„Az október 11-én kezdődő képzés célja a közös képviselők szakmai felkészítésének segítése jogi, műszaki, illetve gazdasági ismeretek terén. Erre azért van szükség, mivel a 2020. január elsején életbe lépő új lakossági törvény értelmében a társasházakban képviselői tisztséget betöltőket nyilvántartásba veszik, ezáltal a munkaköri felelősségük számonkérhetővé válik” – tette hozzá az iparkamara alelnöke.

Weis Gábor, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója elmondta, a társasházkezelőnek a felelőssége továbbra is a polgári törvénykönyv kártérítési felelősségének rendelete alapján működik, viszont az új törvény utolsó bekezdésének egyikében szabályozzák azt, hogy kormányrendeletben kijelölhető az ingatlankezelőknek a hatósága, illetve a jegyzői eljárást kormányrendeletben lehet majd módosítani. A jelen állás szerint a társasházak felett a jegyző gyakorolja a törvényességi felelősséget.

Az új törvény értelmében

a társasház gazdasági elszámolását is be kell majd nyújtani

az ingatlan-nyilvántartásba. Az egyesület elnöke hozzátette a 2020-as szigorítások a jegyzői eljárást fogják leginkább segíteni, hiszen, ha egy társasházzal szemben törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek, az első pár hónapot nem a közös képviselő felkutatásával kell kezdeni. Emellett a társasházak lakói közötti kommunikációt is megkönnyíti majd, hiszen probléma esetén mindenki tudja kihez kell fordulni.

A képzés a közös képviselők szaktudását fejleszti

Sztranyák József a képzés kapcsán elmondta, elsősorban azoknak ajánlja, akik hat–kilenc lakásos társasházban, megbízásos alapon látnak el képviselői feladatköröket, de emellett természetesen bárkit szívesen fogadnak, akit érdekel a képzés, mely három nagy témakört foglal magába: gazdaságit, jogit és műszakit.

Hozzátette, negyvenórás képzésről van szó, melyet nyolc hétvége alatt szeretnének lebonyolítani. A tervek szerint a foglalkozások ötórásak lennének, a négy óra tananyag-elsajátítást egyórás számonkérés követi. A képzést vizsga zárja, amit ha sikeresen teljesítenek a résztvevők, egy

tanúsítványt kapnak, hogy alkalmasak a közös képviselői munkakör betöltésére.

A képzés díja hetvenezer forint, ez az összeg tartalmazza a tanagyagot, az oktatási feltételek biztosítását, illetve a vizsgadíjat is.

hirado.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights