Nemzeti ügy segíteni a keresztényeknek

A többség pártállástól függetlenül támogatja a kormányt.

Politikai nézettől függetlenül magas a kormány üldözött keresztényeket segítő tevékenységének támogatottsága, a lakosság mintegy kétharmada ért ezzel egyet a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A kutatás eredményeiből kiderül: a magyarok közel háromnegyede szerint a szülőföldjükön kell segíteni a vallásuk miatt üldözötteket.

– A magyarok kétharmada, 65 százaléka – vagyis több mint ötmillió állampolgár – szerint jelentős probléma a keresztényüldözés, és mindössze a megkérdezettek 22 százaléka (1,8 millió szavazópolgár) nem tartja annak – jelentette ki tegnap Nagy Dá­niel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, a Miniszterelnökség megbízásából végzett közvélemény-kutatásuk eredményeit ismertetve. Szavai szerint még ennél is nagyobb a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy helyben, a hazájukban kell segíteni az üldözött keresztényeken, hisz a nagy mintás reprezentatív felmérés szerint a magyarok mintegy háromnegyede gondolja így. – Mivel az ellenzéki csoportokban is 65 százalék körül mozgott az üldözött keresztények megsegítését szorgalmazó politika támogatása, ez nemzeti, párttáborokon átívelő ügynek tekinthető – hangsúlyozta, hozzátéve: minden társadalmi csoportban azok vannak abszolút többségben, akik egyetértenek a vallási alapon ért támadásokkal szembeni kormányzati fellépéssel. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója mesterfogásként értékelte, hogy úgy sikerült egy kormányzati filozófiából következő világújdonság programot bevezetni, hogy emögött nem a kormányról alkotott vélemény mentén alakult ki jelentős társadalmi támogatottság.

Ismert: a magyar kormány 2010 óta jelentős forrásokat mozgósított a szülőföldjükön vallásuk miatt üldözött keresztények humanitárius segítség nyújtására, jelentős templom- és iskolafelújítások mellett a terrortámadások áldozatait és azok családját is segítették több kontinensen. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárságának vezetője a konferencián arról beszélt: társadalmi támogatottság nélkül a kormány nem vállalhatná sikeresen a vallásuk miatt üldözött emberek megsegítését. – A keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja, Jézusnak mintegy 245 millió követője szenved üldöztetést vagy népirtást a hite miatt, s csak a múlt évben több mint 4100 keresztényt gyilkoltak meg – ismertette.

Kitért rá: a segítséget közvetlenül a bajban lévőknek juttatják el, mivel a nemzetközi segélyszervezetek és ügynökségek gyakran az adományok egyharmadát is adminisztrációs költségként könyvelik el. Bejelentette: november 25. és 28. között hazánk megrendezi a második nemzetközi konferenciát a keresztényüldözés témájában. Lapunknak elmondta: magas rangú európai és amerikai állami vezetők ígérték részvételüket a konferencián, ahol a magyar kormány több vezető tisztségviselője mellett közel-keleti és afrikai üldözött keresztény közösségek egyházi vezetői s nemzetközi karitatív szervezetek képviselői fognak előadni.

Magyar Nemzet

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest