Megszaporodtak a szabadtéri tüzek

Pénteken, illetve hétvégén legtöbbször szabadtéri tüzekhez kellett vonulniuk a megye tűzoltóinak. Mindezek mellett több közlekedési baleset, egy gázvezeték-szakítás illetve egy villámcsapás is kihívást jelentett számukra.

Villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi péntek reggel Szolnokon, az Ady Endre úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították az autót és felitatták az úttestre kifolyt üzemanyagot. A helyszínre érkeztek a mentőszolgálat munkatársai is.

Munkagép sértett meg egy gázvezetéket péntek reggel Szolnokon, a Dr. Sebestyén Gyula utcában. A szolnoki hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett áramtalanították a közeli épületeket és a sérülés két méteres körzetében mutattak ki veszélyes gázkoncentrációt. Az egységből egy ember teljes védőfelszerelésben, légzésvédelem mellett közelítette meg a sérült vezetéket, amelyet feszítővágó berendezéssel elszorított addig, amíg a gázszolgáltató szakemberei a helyszínre nem érkeztek. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Napraforgó izzott egy kombájn belsejében péntek délután Besenyszög-Palotáson. A lerakódott por és egy napraforgószár izzott. A szolnoki hivatásos tűzoltók egy vízsugárral avatkoztak be.

Mintegy öt hektáron égett az aljnövényzet péntek délután Mezőtúr külterületén. A mezőtúri, karcagi és szarvasi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. Egyes helyekre gépjárművel nem lehetett bejutni, így azokat a tűzoltók gyalogosan közelítették meg és ott puttonyfecskendőt használtak.

Parkoló autónak ütközött egy személygépkocsi szombat hajnalban Mezőtúron, a Balassa Bálint utcában. Az egyik jármű a csapadékvíz-elvezető árokba csapódott. A mezőtúri hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat, az egyik kocsit letolták az útról, majd mentesítő anyaggal felitatták az úttestre került hűtőfolyadékot és akkumulátorsavat.

Egy udvaron parkoló személygépkocsi hátulja kapott lángra szombat délután a szolnoki Hóvirág utcában. Az ott lakók a szolnoki hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt elkezdték oltani a tüzet és megakadályozták a lángok továbbterjedését. Az egység végül egy vízsugárral avatkozott be.

Két személygépkocsi ütközött össze szombat délután Öcsöd külterületén. A baleset következtében az egyik autó árokba csapódott, közben egy beton villanyoszlopot kidöntött. A kunszentmártoni hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, az egyiket pedig letolták az úttestről. A két autóban összesen hatan utaztak, a helyszínre mentők is érkeztek.

Villám csapott egy ház tetőszerkezetébe és kéményébe szombat délután Cibakházán, a Rákóczi utcában. A tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók áramtalanították az ingatlant, melynek egyik szobájában a vezeték kiégett, a plafonról pedig több helyen lehullott a vakolat. A kémény oly mértékben sérült, hogy azt az egység tetőszint alá visszabontotta, a helyét pedig fóliával letakarta. A lehulló tégladarabok a tetőt kismértékben károsították. A ház tulajdonosa rokonoknál helyezkedett el.

Lucernapor izzott be egy szárítóüzem porleválasztó kamrájában vasárnap Jászberényben, a Jásztelki úton. A jászberényi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral szüntették meg a problémát, illetve hőkamerás méréseket végeztek. A létesítmény technológiájában nem esett kár.  

Mindezeken túl kilenc szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat a három nap alatt, ezek közül Jászladányon és Csépán két-két hektár vált a lángok martalékává.

JNSz Megyei Katasztrófavédelem

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights