Közép-Európa és Németország együttműködése alapvetően határozza meg az EU jövőjét – jelentette ki Szijjártó Péter kedden Berlinben a határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott Német-Magyar Fórumon.

Harminc éve bizonyítottuk, hogyha mi magyarok és németek közösen cselekszünk, egymásra találunk, akkor az jó egész Európának, és ez az állítás igaz ma is.

Sőt, ha mi közép-európaiak és németek szorosan együttműködünk, akkor az jó egész Európának, és erre a német-közép-európai egymásra találásra különösen nagy szükség van most, amikor Európát, az Európai Unió egységét történelmi kihívások érik – mondta.

A közép-európai nemzetek EU-csatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, a térség lett az európai növekedés motorja. Az Európai Unió öt leggyorsabban növekedő gazdaságából három a visegrádi országok közül kerül ki, és tavaly a visegrádi országok kereskedelme Németországgal 74 százalékkal haladta meg a német-francia kereskedelmet – hívta fel a figyelmet.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint harminc éve bizonyítottuk, hogy ha magyarok és németek közösen cselekszenek és egymásra találnak, akkor az jó egész Európának.

Németország és Közép-Európa együttműködése különösen fontos most, amikor tengernyi történelmi kihívás övezi Európát – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter szerint köszönet és tisztelet illeti mindazokat, akik az elmúlt években ápolták a magyar-német kapcsolatokat, hitet tettek amellett, hogy különleges, több mint ezeréves kapcsolatról van szó, amelynek fontos a fenntartása.

Hozzátette, ebben a hosszú kapcsolatban volt több számos olyan csomópont, esemény, amely ezt a barátságot stratégiai szövetségesi viszonnyá is emelte.

„A közelmúltban ünnepeltük történelmünk egyik legjelentősebb eseményét, összekapcsolódott egymással a magyar szuverenitás és a német egység megteremtése. Büszkék vagyunk arra, hogy részt vállalhattunk Németország és ezzel együtt Európa újraegyesítésében. Harminc éve bizonyítottuk, hogy ha mi magyarok és németek közösen cselekszünk, egymásra találunk, akkor az jó egész Európának, és ez az állítás igaz a mai viszonyokra is. Sőt, ezt azt állítást kiterjeszteném oly módon: ha mi közép-európaiak és németek szorosan együttműködünk, egymásra találunk, akkor az jó hír egész Európának, és erre a német-közép-európai egymásra találásra különösen nagy szükség van most, amikor Európát, az Európai Unió egységét történelmi kihívások érik” – mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetet: „Mi közép-európaiak – miután kiharcoltuk a szabadságunkat, levetettük a kommunista diktatúrák rabigáját – 1991-ben életre hívtuk a V4-ek szövetségét, hogy együtt küzdjünk a diktatúra maradványainak felszámolásában és erősítsük egymást az euroatlanti integráció gazdasági és politikai folyamatában. Immár 20 esztendeje annak, hogy 1999-ben Magyarország, Lengyelország és Csehország a NATO teljes jogú tagjává vált, Szlovákia 2004-ben csatlakozott”.

A közép-európai nemzetek EU-csatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt, a térség lett az európai növekedés motorja, az öt leggyorsabban fejlődő gazdaságból három visegrádi ország, és a visegrádi országok kereskedelme Németországgal 74 százalékkal haladta meg a német-francia kereskedelmet – fejtette ki a miniszter, aki szerint a német és a közép-európai együttműködés alapvetően meghatározza az Európai Unió versenyképességét és az EU jövőben elfoglalt pozícióját a világban.

A miniszter szerint az Európai Uniót bővíteni kell, a Nyugat-Balkán integrációját fel kell gyorsítani. Szijjártó Péter szólt arról is: az Európai Unióban elsőbbséget kell adni a keresztény kultúrának, hiszen Európát keresztény alapokra, értékekre építették.

hirado.hu