Fejlesztésekkel és támogatásokkal biztosítja az agrárium jövőjét a kormány

Illusztráció. (Kép: magyarmezogazdasag.hu)

Kiemelten fontos a hazai agrárium versenyképessége a kormány számára. A szektor fejlesztése érdekében az ágazat vezetői rendszeresen konzultálnak a termelők érdekvédelmi szervezeteivel.

Az öntözési engedélyek ügyintézését segíti a nemrég megalakult Nemzeti Földügyi Központ, amely az agrártárca irányításával működik, és a termelők érdekeit képviseli az engedélyezési eljárásban.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában hangsúlyozta, hogy az öntözés nemcsak a hozambiztonságot garantálja, hanem a termelés diverzifikációját is széles körben teszi lehetővé. „Folyamatos kihívások előtt állunk, de a kérdés az, hogy a kihívásokra milyen válaszokat adunk” – jelentette ki.

Több költségvetési forrást biztosít a kormány

A kormány évente 17 milliárd forintot biztosít az öntözőrendszerek fejlesztésére, ennek köszönhetően két év alatt 100 ezer hektárral nőhet az öntözött területek nagysága.

Nagy István agrárminiszter elmondta,

a kormány az elkövetkező 10 évben, 170 milliárd forintot szán öntözésfejlesztésre,

emellett az öntözni akaró gazdálkodók adminisztrációs terheit is csökkenti.

Az intézkedésekkel lehetővé tesszük, hogy két év alatt mintegy 100 ezer hektárral nőjön az öntözött területek nagyságát, és a ciklus végére elérjük a 200 ezer hektáros öntözési területet.

„Ez szerintem egy nagyon szép vállalás, és nagyon szép kihívás, tartozunk ennyivel a magyar mezőgazdaság számára a versenyképesség érdekében ”– tette hozzá Nagy István.

Az ágazat jövőre több költségvetési forrást kap annak érdekében, hogy megfelelő válaszokat adhasson a klímaváltozás, a digitalizáció, illetve a generációváltás kihívásaira.

Az idei esztendőben 206,2 milliárd forintból gazdálkodhattunk, a jövő évi költségvetésben pedig 218,1 milliárd forintból – közölte Nagy István agrárminiszter. Szerinte ez a növekedés is azt mutatja, hogy az agrárium fontos, és az új változások és feladatok megoldása nem tűr halasztást.

A mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata az öntözésfejlesztés.

A termelők igényeit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködésével mérte fel a szaktárca. Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, igyekeztek minél több gazdálkodót megszólítani, és vízigényfelmérést végeztek, hogy lássák, mekkora az öntözött terület nagysága. A számítások kimutatták, hogy 300 ezer hektárnyi új öntözési igény jelentkezik.


„Az öntözött területek bővítéséhez azonban szükség van az infrastruktúra fejlesztésére is, ami kormányzati támogatás nélkül nem valósítható meg” – fűzte hozzá Győrffy Balázs.

Sokat segít az öntözési központ

A Nemzeti Földügyi Központon belül létrejött az öntözési központ, ami a beruházások gyorsítása érdekében a gazdák adminisztratív terheinek csökkentését és az engedélyezési eljárás egyszerűsítését is szolgálja. Nagy István arról is beszélt, hogy szeretnék egyablakossá tenni a rendszert.

Az agrárium fejlődéséhez az állami intézkedések mellett

a gazdák beruházásaira is szükség van.

A szaktárca egyrészt pályázati forrásokat biztosít erre a célra, másrészt segít a termelőknek abban, hogy a hitelfelvételhez kezességet kapjanak. A kormány ötmilliárd forint tőkejuttatást biztosított az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány számára.

Garanciára és forrásbővítésre is szükség van 

Jakab István szerint ahhoz, hogy a fejlesztéseket megvalósítsák, megfelelő garanciára és forrásbővítésre van szükség. Ez csak akkor oldható meg, ha van egy pénzintézet, amelyik a hitelfelvételnél garanciát vagy kezességet vállal a gazdáért.

Hozzátette, az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány az a szervezet, amely a gazdákkal szorosan együttműködve, jelentős mértékben növelte a garanciavállalás összegét. Hangsúlyozta, közel 380 milliárd forint volt az elmúlt esztendőben ez az összeg.

Más ágazatokat is támogat a kormány

Az öntözésfejlesztés csak egy azon intézkedések közül, amelyek a klímaváltozás hatásainak mérséklését és a fenntartható mezőgazdálkodást szolgálják. A kormányzat felkarolta a beporzó rovarok és a méhészeti ágazat védelmének ügyét is, valamint jelentős forrásokat biztosít az erdőtelepítések támogatására.

hirado.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Futó záporok, zivatarok jöhetnek

Kedden a napos időszakokat újra az erősen megnövekvő gomolyfelhők zavarják majd meg, így több tájegységünkön elszórtan ismét kialakulhatnak átmeneti jelleggel futó záporok, zivatarok, egyes zivatarokat esetleg

Tovább »

Nem adta meg az elsőbbséget

Egy helyi lakos közlekedett személygépkocsival Jászberény belterületén 2020. május 24-én 9 óra 30 perc körül – írja a police.hu. Haladása során – az Állj! Elsőbbségadás

Tovább »

Heti állásajánlat

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai. Munka-és termelésvezető-munkavezető (Kisújszállás), Bolti eladó (Karcag), Éttermi felszolgáló (Kisújszállás), Szakács (Kisújszállás), Egyéb személy-és vagyonvédelmi

Tovább »