Az őszödi beszéd beleégett a politikatörténetbe

Tizenhárom éves az őszödi beszéd. 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök híressé vált monológja az MSZP zárt üléséről. Ebben többek között arról beszélt, hogy „hazudtak reggel, éjjel meg este”. A kiszivárgott beszéd jelentős bizalmi válságot hozott, amiből a mai napig nem tudott felállni a baloldal.

A rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb politikai válságát robbantotta ki a 13 évvel ezelőtt ezen a napon nyilvánosságra került titkos hangfelvétel Gyurcsány Ferenc Balatonőszödi kormányüdülőben elmondott beszédéről. Ezen a volt miniszterelnök azt mondta, a szocialisták politikája az előző években hazugságokra épült. Az MSZP és a liberálisok közös kormányzása pedig

a szakadék szélére sodorta az országot.

Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utóbbi másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi, és közben nem csináltunk semmit négy évig” – fogalmazott akkori beszédében Gyurcsány Ferenc.

A beszédnek először csak néhány részlete szivárgott ki szeptember 17-én, de később előkerült egy hosszabb, majdnem félórás rész is.

Tüntetés-sorozat indult el

Már aznap este többezres tiltakozó tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, a tüntetők Gyurcsány Ferenc távozását követelték. Másnap a demonstrálók a Magyar Televízió Szabadság téri székházához vonultak és betörtek oda. A rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetés-sorozat indult el.

Gyurcsány Ferenc már az elejétől fogva igazságbeszédnek nevezte az elhangzottakat, és

nem mondott le a tüntetések ellenére sem.

Gyurcsány Ferenc továbbra is a legelutasítottabb politikus Magyarországon – ez derült ki a Nézőpont Intézet önkormányzati választási kampány előtt készített felméréséből. A vizsgálat szerint a korábbi miniszterelnököt a magyarok 70 százaléka nem szeretné fontos pozícióban látni.

A Demokratikus Koalíció elnökének megítélésére az őszödi beszéd nyomta rá a bélyegét. Gyurcsányt Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke követi 61 százalékkal, majd pedig Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára, és az ellenzék főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely 47 százalékkal szerepel a legelutasítottabb politikusok között.

Az őszödi beszéd nem marad figyelmen kívül

Az őszödi beszédet egyetlen jobboldali párt sem fogja figyelmen kívül hagyni, az őszödi beszéd ugyanis beleégett a politikatörténetbe – erről beszélt Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója az M1 esti műsorában. Szerinte nemcsak Gyurcsány Ferencet és az MSZP-t, de a választókat is mindig emlékeztetni fogják arra, hogy mi hangzott el a 2006-os zártkörű párttalálkozón.

Úgy véli, a beszédből rengeteg tanulságot lehet levonni. A mostani generáció szempontjából azért fontos a beszéd, mert a modernkori magyar politikatörténet

legnagyobb politikai botránya volt.

A beszédben két nagyon fontos kijelentése volt Gyurcsány Ferencnek, amely lerántotta a leplet a saját kormányzásáról, és az MSZP-SZDSZ koalícióról.

Beszélt arról is, hogy Gyurcsány Ferenc nem tartotta be ígéretét, amely szintén a beszédben hangzik el. Abban ugyanis megígérte, hogy nem fogja bántani a baloldalt, ha haragban válnának el. A valóság ezzel szemben az, hogy a szociális népszavazás után az SZDSZ megbuktatta Gyurcsány Ferencet, aki megsértődött saját pártjára, az MSZP-re, majd új politikai tömörülést hozott létre.

Csak úgy tettek, mintha kormányoznának

Az is kijelenthető, hogy Gyurcsány Ferencék nem kormányoztak, csak úgy tettek, mintha kormányoztak volna, és úgy sikerült nyerniük, hogy gyakorlatilag „elcsalták a 2006-os választást” – fogalmazott Boros Bánk Levente. Hozzátette, nem a valóságot mondták el az embereknek, amely ki is derült Gyurcsány Ferenc kiszivárgott beszédéből. Kiemelte, 2010-ben,

a Fidesz első kétharmados győzelmének okai is 2006-ban keresendők.

Megjegyezte, ez az „összefogásmítosz”, ami létezik a balliberális oldalon egy „mesterségesen kreált valami”. Ahelyett, hogy az MSZP elhatárolódna saját tönkretevőjétől, Gyurcsány Ferenctől, bizonyos esetekben – mint a mostani önkormányzati választás is –, összeáll a saját árulójával. Szerinte éppen emiatt Gyurcsány Ferenccel, vagy éppen feleségével, Dobrev Klárával még jó néhány ciklusig nem lehet választást nyerni.

Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön elmondott beszédét az ottani kormányüdülő hangtechnikai rendszerével rögzítették. Hogy ki volt az, aki kiszivárogtatta a sajtónak a hanganyagot, máig nem derült ki.

hirado.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights