Az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk

Magyarország Virtuális erőműprogramját ajánlotta az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmébe hétfői New York-i felszólalásában Áder János. A köztársasági elnök elmondta, hogy a tíz éve elindított program lényege és filozófiája szerint az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk. „A program keretében eddig több energiát takarítottunk meg, mint ami a magyarországi atomerőmű teljesítményének egynegyede” – fogalmazott Áder. A magyar kormány konkrét, tudatos, vállalható és megvalósítható stratégiát választott ahhoz, hogy Magyarország érdemben hozzájáruljon a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez.

A klímacsúcson a magyar államfő bejelentette, hogy Magyarország a következő három esztendőben

közel 6 millió dollárt

fordít a nemzetközi klímafinanszírozásra, aminek egy részével a Zöld Klímaalapot támogatja a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Áder János leszögezte, hogy a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok. Magyarország a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a közös párizsi klímaegyezmény teljesüljön – mondta, és hozzáfűzte, hogyha mindenki hasonlóan cselekszik, akkor van remény.

Komoly hatalmi súllyal bíró országok nem kaptak felszólalási lehetőséget

Az egynapos New York-i klímacsúcsot Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azzal a felkéréssel hívta össze, hogy ott a tagországok világos vállalásokat tegyenek és ne üres ígéretekkel érkezzenek. Most először fordult elő, hogy komoly hatalmi súllyal bíró országok nem kaptak felszólalási lehetőséget az ENSZ klímacsúcsán.A következő napokban Áder János több hivatalos találkozót bonyolít le New Yorkban. Szerdán kétoldalú megbeszélést folytat Antonio Guterres főtitkárral is, valamint felszólal a fenntartható fejlődési célokról szóló csúcstalálkozón, és jeles tudósokkal találkozik a Hunter College-ban.

A köztársasági elnök felszólalásában azért is indokoltnak nevezte az ENSZ főtitkárának a kezdeményezését, mert a 2015-ös párizsi megállapodás óta nem csökkent, hanem nőtt a világ szén-dioxid-kibocsátása.

Áder János elmondta, hogy Magyarország 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását, bővíti atomerőművi termelését.

A plénum előtt szólt arról, hogy Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását úgy, hogy az ország energiafogyasztása is csökkent – ugyanakkor gazdasági teljesítménye jelentősen nőtt. Tavaly 0,6 százalékos kibocsátáscsökkenés mellett 5 százalékkal nőtt a magyar GDP – szögezte le. „Az egy főre eső kibocsátásunk az egyik legalacsonyabb az iparosodott országok között, az USA-é például 3,5 szerese” – tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy Magyarország 24 legnagyobb városa csatlakozott a legambiciózusabb nemzetközi klímaövezethez, tagja az Under2-nak.

Mindannyian, akik ma New Yorkban összegyűltünk, azt szeretnénk, ha lehető legrövidebb időn belül csak annyi szén-dioxidot bocsátanánk ki a világban, amennyit a természetes elnyelők, növényzet, talaj, víz semlegesíteni tudnak” – hangsúlyozta Áder János.

A magyarországi áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet 2030-ra

Azt mondta: Magyarország azon három vállalása, mely szerint 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását, és bővíti atomerőművi termelését, lehetővé teszi, hogy a magyarországi áramtermelés 90 százaléka 2030-ra, szén-dioxid-mentes legyen.

Áder János azt is az elérhető célok közé sorolta, hogy a magyarországi épületek energiahatékonyságát 2050-re legalább 30 százalékkal javítsák.

2030-ra minden 25 ezer főnél népesebb városunkban a közösségi közlekedésben már csak elektromos autóbuszokat fogunk használni – szögezte le. Kiemelte, hogy Magyarország folytatja erdőtelepítési programját. Megjegyezte, hogy az elmúlt 100 évben a magyarországi erdőterület nagysága a kétszeresére nőtt. 2050-re az erdőterületeket 30 százalékkal növelni szeretnénk az országban – mondta.

Az államfő Magyarország Virtuális erőműprogramjával kapcsolatban elmondta, hogy az az energiahatékonyságot kívánja javítani magánszemélyeknél, cégeknél, állami intézményeknél. Azt is hangsúlyozta, hogy a programnak köszönhetően a magyarországi áramfogyasztás

6 százalékát nem kellett fosszilis forrásból előállítanunk.

Közölte, hogy a programot Olaszországban, Nagy-Britanniában, Romániában is elkezdték alkalmazni.

Magyarország komolyan tesz a klímaváltozás okozta problémák megoldásáért

Ferencz Orsolya, az ELTE tudományos főmunkatársa az M1-en arról beszélt, tudomásul kell venni, hogy a gazdaságunk méretéből fakadóan van egy mozgásterünk, amin belül hathatunk a klímavédelmi folyamatokra.


Ez azt jelenti, hogy Magyarország az unió egyik tagállamaként az EU szén-dioxid-kibocsátásának csak a töredékéért felel – közölte, majd hozzátette: az Európai Unió összkibocsátása is

meglehetősen kevés

Kínáéhoz vagy az Egyesült Államokéhoz képest.

Mind a hét és fél milliárd ember felelős azért, ami a Földdel történik, de az egyes kormányok mozgástere akkora, amekkora ráhatásuk van a folyamatokra. Magyarország komolyan tesz a klímaváltozás okozta problémák megoldásáért, a köztársasági elnök beszédéből pedig világosan kiderült, hogy komolyan vesszük a vállalásokat – jelentette ki Ferencz Orsolya.

Konkrét, tudatos, jól felépített és vállalható stratégiát választott a kormány arra, hogy Magyarország érdemben hozzájáruljon a klímaváltozás hatásainak a csökkentéséhez – fűzte hozzá.

Magyarország példamutatóan jár el 

A szakértő az államfő által is említett Magyarország Virtuális erőműprogramjáról elmondta: célja, hogy szektoronként, az egyénektől az intézményeken át a cégekig úgy formálja a szemléletet, hogy mindenki csökkenthesse az igényelt energiát.

Ahogyan Áder János is mondta, az a legolcsóbb energia, amelyet nem kell megtermelni, az a legzöldebb energia, amelyet nem használunk fel – közölte. Ferencz Orsolya ehhez hozzátette: az emberiségnek energiára van szüksége, azt elő kell állítani, és minden előállítási formának van előnye és hátránya.

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Azok, akik ellenzik a nukleáris energiát, azt hangsúlyozzák, hogy radioaktív hulladék keletkezik az előállítással, de ha elfogadjuk, hogy a szén-dioxid-kibocsátást radikálisan csökkenteni kell, akkor kénytelenek vagyunk nukleáris energiát is használni – fogalmazott.

Ferencz Orsolya a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, jelentős üzenet az, hogy kit engedtek felszólalni a klímacsúcson, ezért büszkeségre ad okot, hogy Magyarország megkapta a lehetőséget.

Ez is bizonyítja, hogy Magyarország a klímaváltozás elleni küzdelemben példamutatóan jár el – mondta.

hirado.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest