A vasút és a város már 172 éve elválaszthatatlan

Éppen százhetvenkét éve pöfögött be a régi indóházhoz (ma a RepTár területén van) a gőzös Pestről. Ez volt a váci után a második vasútvonal az országban. Azóta a vasút elválaszthatatlan a várostól, annak fejlődésétől – mondta megemlékező beszédében a szolnoki vasútállomáson Szalay Ferenc, a város polgármestere.

Amikor azon gondolkodtak régebbi és újabb városatyák, hogy mi igazán emlékezetes Szolnok újkori történetében, akkor szinte egyhangú volt a válasz: a vasút megérkezte. A jó fekvésű, de szerény kis település akkor indult igazán fejlődésnek és ez a hatás ma is kiválóan érzékelhető, hiszen a vasúti gépgyártás, a szerelvények megépítése vagy azok javítása most is sok embernek ad munkát. Azaz a múltban alapozódott meg a jelen, ami kiváló minőségű InterCity kocsikat jelent – ezekből húsz már elkészült és megrendelés van újabb hetvenre. Ezek minden igényt kielégítenek akár kényelemben, akár szolgáltatásban. Nem csoda hát, hogy szeptember első napja lett a Város Napja is egyben, amit ezen a hétvégén sokféle látnivalóval ünnepel meg a megyeszékhely. Valójában utoljára a vasútállomás jelenlegi állapotában, hiszen hatalmas fölújítás kezdődik az épületekben, de a környezetben is.

Kép: iSzolnok

-Sokat köszönhetünk a vasútnak, ezt ilyenkor, ünnepkor még külön is kifejezzük – mondta a város választott első embere.

A nosztalgia vonatot katonazenekar köszöntötte pattogós ritmusokkal, mintegy nyomatékosítva, hogy a honvédség is nagyon fontos része Szolnok életének.

Kép: iSzolnok

A megemlékező beszédek után megkoszorúzták a vasútállomás falára elhelyezett emléktáblát.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights