Karcagon már aratják a kukoricát

A kukoricát az egész világon termesztik, közel 140 millió hektáron. Magyarországon a búzával együtt a szántóterület közel felét foglalják el.

Termésátlaga 6 tonna hektáronként. Karcag termőföldjein is termesztik, hiszen az egyik legsokoldalúbban felhasználható takarmánynövény.

A kukorica a legnagyobb terméshozamot ott képes hozni, ahol a nyári hónapok átlaghőmérséklete 22 °C felett van. Jól hasznosítja a nedvességet, de elmondható, hogy a víz a fő hozamlimitáló tényező hazánkban.

Karcagon a kukorica annyira hamar beérett, hogy egy része már most raktárban van, pedig még hetek múlva szokott kezdődni a betakarítása. Erről Domján Sándorral, a KunAgró 21. Kft. főmérnökével beszélgettünk.

-A korai érés meglátszik a termésátlagokon is, az esőhiány miatt és a termesztés intenzitásától függően, ez hektáronként 3-5 hektár terméskiesést jelent, így gyenge félterméssel lehet számolni.- mondta az agrármérnök.


A szakember szerint a kukorica betakarítását szerencsére nem nehezíti most felázott talaj, mivel száraz időben történik, de van ehelyett más tényező, ami miatt mégsem könnyű a művelet.

-A júliusi 140 kilométeres vihar a kukorica nagy részét megfektette, nehezebb lesz betakarítani, de az időjárást nem tudjuk befolyásolni. A lucernatáblák is megsínylették a csapadékhiányt, hiszen nem tudott megindulni az első vágás után, de ugyanez igaz a szójára is-nyilatkozta a főmérnök.

A gazdáknak keresnie kell a szélsőséges időjáráshoz jobban alkalmazkodó fajtákat, s az öntözést is meg kell oldaniuk. A vetésforgó kötelező betartása miatt többféle növényt kell a gazdáknak folyamatosan termesztenie. A lehullott csapadékot – ami nagyon minimális volt ebben az évben-, különféle talajkímélő talajművelési eszközökkel tudják hosszabb ideig a földben tartani.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights