Karcagon már aratják a kukoricát

Illusztráció. (Kép: magyarmezogazdasag.hu)

A kukoricát az egész világon termesztik, közel 140 millió hektáron. Magyarországon a búzával együtt a szántóterület közel felét foglalják el.

Termésátlaga 6 tonna hektáronként. Karcag termőföldjein is termesztik, hiszen az egyik legsokoldalúbban felhasználható takarmánynövény.

A kukorica a legnagyobb terméshozamot ott képes hozni, ahol a nyári hónapok átlaghőmérséklete 22 °C felett van. Jól hasznosítja a nedvességet, de elmondható, hogy a víz a fő hozamlimitáló tényező hazánkban.

Karcagon a kukorica annyira hamar beérett, hogy egy része már most raktárban van, pedig még hetek múlva szokott kezdődni a betakarítása. Erről Domján Sándorral, a KunAgró 21. Kft. főmérnökével beszélgettünk.

-A korai érés meglátszik a termésátlagokon is, az esőhiány miatt és a termesztés intenzitásától függően, ez hektáronként 3-5 hektár terméskiesést jelent, így gyenge félterméssel lehet számolni.- mondta az agrármérnök.


A szakember szerint a kukorica betakarítását szerencsére nem nehezíti most felázott talaj, mivel száraz időben történik, de van ehelyett más tényező, ami miatt mégsem könnyű a művelet.

-A júliusi 140 kilométeres vihar a kukorica nagy részét megfektette, nehezebb lesz betakarítani, de az időjárást nem tudjuk befolyásolni. A lucernatáblák is megsínylették a csapadékhiányt, hiszen nem tudott megindulni az első vágás után, de ugyanez igaz a szójára is-nyilatkozta a főmérnök.

A gazdáknak keresnie kell a szélsőséges időjáráshoz jobban alkalmazkodó fajtákat, s az öntözést is meg kell oldaniuk. A vetésforgó kötelező betartása miatt többféle növényt kell a gazdáknak folyamatosan termesztenie. A lehullott csapadékot – ami nagyon minimális volt ebben az évben-, különféle talajkímélő talajművelési eszközökkel tudják hosszabb ideig a földben tartani.

infoKarcag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Futó záporok, zivatarok jöhetnek

Kedden a napos időszakokat újra az erősen megnövekvő gomolyfelhők zavarják majd meg, így több tájegységünkön elszórtan ismét kialakulhatnak átmeneti jelleggel futó záporok, zivatarok, egyes zivatarokat esetleg

Tovább »

Nem adta meg az elsőbbséget

Egy helyi lakos közlekedett személygépkocsival Jászberény belterületén 2020. május 24-én 9 óra 30 perc körül – írja a police.hu. Haladása során – az Állj! Elsőbbségadás

Tovább »

Heti állásajánlat

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai. Munka-és termelésvezető-munkavezető (Kisújszállás), Bolti eladó (Karcag), Éttermi felszolgáló (Kisújszállás), Szakács (Kisújszállás), Egyéb személy-és vagyonvédelmi

Tovább »